Limburgse juf Daisy grijpt naast de miljoen dollar

Print
Limburgse juf Daisy grijpt naast de miljoen dollar

Afbeelding: De Limburger

Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Venray / Geijsteren / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck -

De Keniaan Peter Tabichi is zondagmiddag in Dubai verkozen tot beste leraar van het jaar. De Limburgse basisschooljuf Daisy Mertens greep naast de prestigieuze Global Teacher Prize. Ze vatte het sportief op: ,,Ik gunde het elke andere finalist hier ook zo enorm.”

De wedstrijd voor de ‘Nobelprijs voor het onderwijs’ begon met 10.000 kandidaten vanuit de hele wereld. Mertens hoorde in december dat ze tot de top 50 behoorde, en in februari werd bekend dat ze zelfs een van de tien finalisten was die in de race waren voor een beloning van een miljoen dollar. Nooit eerder schopte een Nederlandse leerkracht het zo ver.

Prijswinnaar Tabichi uit Kenia kreeg de meeste stemmen van de jury, omdat hij erin slaagt het lage zelfvertrouwen van zijn straatarme leerlingen op te krikken. Hij laat ze bijvoorbeeld meedoen aan science-wedstrijden, waar ze dankzij zijn begeleiding inmiddels bijzonder goed in zijn. ,,Een van mijn studenten doet zelfs binnenkort mee aan een internationale wedstrijd”, vertelde hij trots. Ook doneert hij 80% van zijn salaris aan de lokale gemeenschap.

Sluitstuk

Mertens belandde in de top 10 omdat ze haar leerlingen een stem geeft: ze laat groep 7 van basisschool De Vuurvogel in Helmond actief meedenken en meebepalen wat ze leren en hoe. Binnen de grenzen van het curriculum, althans. Op verzoek van de organisatie was de juf uit Venray al sinds woensdag in Dubai. De uitreiking van de Global Teacher Prize was namelijk het sluitstuk van een meerdaags onderwijscongres, het Global Education and Skills Forum. Mertens en de andere top-10-finalisten waren van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in de weer met het bijwonen van lezingen en debatten en het te woord staan van meegereisde journalisten van ruim honderd internationale media-organisaties.

Mertens vond haar deelname aan de verkiezing bepaald niet voor niets: ,,Ik heb hier de afgelopen vier dagen zoveel connecties opgedaan en heb met heel veel inspirerende mensen gesproken.” Dat het bomvolle dagen waren, hinderde haar niet. ,,Dit congres heeft me juist heel veel energie gegeven om door te gaan met lesgeven en om mijn missie, eigenaarschap voor kinderen, te promoten.’

Roem

Dat ze niet heeft gewonnen, betekent overigens niet dat Mertens haar onderwijsideeën in haar eentje verder moet zien te verspreiden: in Nederland vergaarde ze al behoorlijk wat roem als Leraar van het Jaar 2016. Inmiddels werkt ze samen met prinses Laurentien en Maarten Stuifbergen, schoolleider en pabo-docent. Met hun initiatief High 5 hebben ze de eerste stappen al gezet om Nederlandse schoolbesturen, schoolleiders, leerkrachten, leerlingen en hun ouders samen te laten school én onderwijs te laten vormgeven.

Collega Stuifbergen was bij uitreiking aanwezig: ,,Dit is eigenlijk geen wedstrijd. Het is een podium voor de beroepsgroep, en Daisy is de belichaming van de schoonheid en de urgentie van het vak. Haar plek in de top 10 was al een prachtige erkenning voor wat ze doet. Ze is een lichtend voorbeeld voor iedereen die droomt van juf of meester worden. Ze heeft altijd oog voor talent én het welzijn van ieder kind in haar klas. Het is prachtig dat alle tien de finalisten erkenning krijgen voor hun mooie werk ten overstaan van leraren, juryleden en beleidsmakers van over de hele wereld.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →