Lokaal hout voor zitbanken Weerterlandhout

Print
Lokaal hout voor zitbanken Weerterlandhout

Tom Kooijman van Weerterlandhout, die samen met collega’s Gerard Hendriks en Marcel Kerkhoffs de banken gemaakt heeft test het zitcomfort. Afbeelding: Stichting Groen Weert

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

Bij de reconstructie van de rotonde O.L.Vrouwenstraat/Maaseikerweg is tevens het naastgelegen parkje onder handen genomen. Voor een paar platanen was geen plaats meer en ze werden gekapt. In overleg met Stichting Groen Weert werden deze bomen niet afgevoerd om bijvoorbeeld als biobrandstof te dienen. Ze worden nu duurzaam hergebruikt als zitbanken in het nieuw ingerichte parkje.

Op verzoek van de gemeente Weert heeft stichting Weerterlandhout de stammen verwerkt tot eenvoudige zitbanken. Daarvoor konden vrijwilligers van Weerterlandhout gebruik maken van de werkplaats van Adriaens Molenbouw. Zo krijgen de platanen een nieuw leven op de plek waar ze decennia hebben gestaan. Gemeente Weert vindt duurzaam hergebruik van materialen belangrijk en dat geldt, indien mogelijk, ook voor bomen die geveld worden of bij storm omwaaien. Zo heeft Weerterlandhout na de januaristorm van 2018 tientallen boomstammen overgenomen en zoveel mogelijk tot handzame planken gezaagd. Dat gebeurde met hulp van Adriaens Molenbouw en Museum Eynderhoof, die hun zaagmachines en opslagruimte daarvoor ter beschikking stelden.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje