Onderscheiding

Ganapja voor gastvrije Toon en Marian van De Kroon

Ganapja voor gastvrije Toon en Marian van De Kroon

Burgemeester Peter de Koning heeft ‘Toon, Marian en Dorien de Kroon’ de Ganapja overhandigd. Afbeelding: Ingrid Driessen

Gennep / Ottersum / Milsbeek / Heijen / Ven-Zelderheide -

In hartje Gennep werd zondagmiddag afscheid genomen van de horecafamilie Toon, Marian en Dorien von der Haar - Van Arensbergen. Na 35 dienstbare jaren vol gastvrijheid gaan ,Toon en Marian van De Kroon’ genieten van hun pensioen. Zondag stroom de het karakteristieke café nog één keer vol om de vertrekkende familie de hand te schudden. Het afscheidsfeestje werd opgeluisterd met een intermezzo van burgemeester Peter de Koning die de horecafamilie ‘bekroonde‘ met de gemeentelijke onderscheiding de Ganapja.

Gedurende 35 jaar boden Toon en Marian een warm welkom aan gasten én aan Gennepse verenigingen, gezelschappen en politieke partijen. Met de insteek ,Hoe kunnen we elkaar helpen?’ hebben ze veel betekend voor het verenigingsleven en de leefbaarheid in Gennep.

Toon en Marian zijn altijd erg betrokken geweest bij de Gennepse vastelaovend. Carnavalsvereniging ’t Bombakkes was kind aan huis in Hotel De Kroon. Toon en Marian waren gastheer en gastvrouw bij de maandelijkse vergaderingen en bij activiteiten als haring happen op Aswoensdag en de koffietafel bij het aftreden van de prins. In 1994 was het stel prins en prinses van ’t Bombakkes. Ook daarna bleven ze actief bij de ex-prinsen en -prinsessen. Nog altijd staan ze het huidige bestuur bij met raad en daad.

Het paar draagt het Gennepse verenigingsleven een warm hart toe met sponsoring, vriendendiensten en het bezoek aan concerten. Als muziekliefhebber speelt Toon o.a. schuiftrombone, doedelzak en accordeon. Al decennia zet hij zich in voor de muziek met carnaval, bij evenementen en herdenkingen. Ook is hij al 20 jaar lid van Harmonie Unitas et Fidelitas.

Gastvrij, gul en vriendelijk zijn woorden die het paar Von der Haar kenmerken. Marian kreeg het gastvrouwschap met de paplepel ingegoten; haar ouders waren in het verleden eigenaar van Hotel De Kroon. Toon was betrokken bij de oprichting van de afdeling Kop Noord-Limburg van de Koninklijke Horeca Nederland, en ook was hij (als bestuurslid) actief bij Horeca Ondernemers Gennep. Toon en Marian von der Haar toonden zich altijd betrokken bij de activiteiten in het centrum van Gennep. Met hun inbreng hebben ze ook nog bijgedragen aan de renovatie van de Markt.

Toon, Marian en Dorien von der Haar hebben het bedrijf verkocht aan de achternichtjes Britt en Nena van Arensbergen. De zusjes heropenen eind april het overgenomen horecabedrijf.

Ganapja De gemeentelijke onderscheiding ‘De Ganapja’ kan zowel worden toegekend voor langdurige inzet als voor een eenmalige intensieve inspanning. Iedereen kan een persoon of organisatie voordragen bij de gemeente. Bij de onderscheiding hoort een beeldje gemaakt door keramist Ger Franssen uit Heijen, waarin twee mensen te zien zijn die elkaar ondersteunen.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje