Baexems gezin verhuist noodgedwongen vanwege aanleg N280

Print
Baexems gezin verhuist noodgedwongen vanwege aanleg N280

Het huis van de familie Kessels aan de Rijksweg in Baexem. Afbeelding: Tom Kessels

Baexem -

Noodgedwongen verhuizen. Het overkwam de familie Kessels uit Baexem. In het nieuwe tracé van de N280 bleek hun huis aan de Rijksweg in de weg te liggen, volgens de projectleider, mocht de politiek voor een bepaalde variant kiezen. De keus was afwachten of verhuizen. De familie koos voor het laatste.

Op de website N280verbindtLeudal.nl kan iedereen die benieuwd is naar de toekomstige N280 al een kijkje nemen. Virtueel kun je dan al rijden vanaf de A2 bij Kelpen-Oler tot voorbij Baexem. Onderweg passeer je diverse nog aan te leggen turborotondes en ongelijkvloerse kruisingen. Ook zijn er voetgangers- en fietstunnels in het nieuwe tracé opgenomen. In Baexem, bij de huidige rotonde, gaat de N280 onder de Kasteelweg door richting Horn. De woning van Tom en Karin Kessels-Haanen aan de Rijksweg in Baexem valt in dit promotiefilmpje echter niet meer te zien. Het huis is al onder een virtuele slopershamer gekomen en lijkt daardoor geheel van de aardbodem te zijn verdwenen.

Huis in de weg

Tom Kessels: „Er werd in het verleden wel eens vaker gezegd dat wij ons huis bij een verbreding van de N280 kwijt zouden kunnen raken, maar het bleef altijd bij geruchten. Ook toen er een aantal jaren geleden weer plannen gemaakt werden, dachten wij dat het ook nu wel weer niet zo’n vaart zou lopen. Het bleek deze keer toch echt anders te zijn. Dat werd ons wel helder toen we bezoek kregen van de projectleider van het N280-project. Hij maakte ons duidelijk dat als de ‘politiek’ voor een bepaalde variant zou kiezen, ons huis in het tracé van de nieuwe weg kwam te liggen.” Volgens Karin Kessels volgde toen een nare periode voor het gezin. „Je zit echt in het ongewisse. Raken wij onze woning kwijt of komt de weg toch op een andere plaats? Je bent er continu mee bezig. Je komt ook voor moeilijke afwegingen te staan. Ga je wel of niet het nodige schilderwerk of andere onderhoudswerkzaamheden uitvoeren? Misschien is het wel weggegooid geld.” Tom en Karin kochten het pand uit 1932 in 1991 en hebben er door de jaren heen veel tijd en geld in gestoken om het helemaal aan hun woonwensen aan te passen. Ze hebben hun huis helemaal gerenoveerd en diverse malen vergroot. Door de aankoop van extra grond werd het perceel ook nog eens uitgebreid. De zonen Paul (21) en Roel (19) werden er geboren. Karin: „Wij woonden al 24 jaar met veel plezier aan de Rijksweg en we waren van plan daar nog heel lang te blijven.”

Overgedragen

Dat de N280 op de schop moet, is voor de familie Kessels zonneklaar. Tom Kessels: „De weg wordt steeds drukker, dat merken wij natuurlijk ook. Het verkeer staat geregeld stil en er gebeuren regelmatig ongevallen. Het is een onveilige situatie en het is daarom goed dat de provincie de verbinding tussen Roermond en Weert wil verbeteren. Wanneer echt de schop in de grond gaat, weten we niet. We hebben dat moment ook niet afgewacht. We kregen de mogelijkheid om aan de andere kant van het dorp een woning in het buitengebied te kopen en dat hebben we gedaan. We hebben contact gezocht met de provincie en in goed overleg en tot volle tevredenheid hebben wij ons huis overgedragen. Vier maanden geleden zijn wij verhuisd naar onze nieuwe woning.”

Direct slopen

Karin: „Het doet wel nog steeds pijn als ik ons huis aan de Rijksweg passeer. Voor mij hadden ze het direct kunnen slopen, maar het is inmiddels verhuurd. Wij zijn in ieder geval heel gelukkig op onze nieuwe plek en het leuke is dat ik hier vaak een praatje kan maken met wandelaars die ons huis passeren; dat was aan de Rijksweg niet mogelijk.”

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje