140 jaar fanfare van en voor het dorp

Print
140 jaar fanfare van en voor het dorp

Een van de eerste foto’s van Fanfare Broekhuizenvorst en Ooijen begin jaren 20. Afbeelding: Archief Fanfare Broekhuizenvorst en Ooijen

Broekhuizenvorst -

Een 140-jarig bestaan is misschien geen officieel jubileum, maar Fanfare Broekhuizenvorst en Ooijen grijpt graag iedere gelegenheid aan voor een feestje. Vandaar dat ze op zaterdag 30 maart de lange geschiedenis van de fanfare, die op 25 maart exact 140 jaar bestaat, vieren met Movies in Concert in BMV De Schakel.

Dat de mijlpaal ook door anderen graag meegevierd wordt, blijkt wel uit het feit dat het concert is uitverkocht. „Bij een jubileum denk je normaal aan 25, 50 of 100 jaar. Maar omdat er steeds minder gelegenheden zijn om een feestje te vieren, vonden we 140 jaar een goede reden”, legt Jeu Derikx, één van de organisatoren en zelf inmiddels 57 jaar actief fanfarelid, uit. De organisatie kwam aanvankelijk wat traag op gang, maar loopt inmiddels in aanloop naar het concert op rolletjes. Tijdens het concert speelt de fanfare muziek uit bekende films. Daarnaast wordt op een groot scherm een tijdsbeeld getoond met films uit de oude doos van onder andere de fanfare zelf. „Ik durf gerust te stellen dat het een mooie avond wordt”, voorspelt Jeu. „Er is door de verschillende commissies veel werk verzet. Dat willen we aan zo veel mogelijk mensen laten horen en zien. En omdat het concert op zaterdag is uitverkocht, hebben we daarom de Zonnebloem en KBO uitgenodigd voor de try-out op vrijdag. De fanfare is immers van en voor de gemeenschap.”

Handgeschreven archief uit 1879

Jeu, die zich binnen de vereniging bezig houdt met onder andere de pr en het archief, heeft met enkele andere leden een boekwerk met ruim 400 pagina’s over Fanfare Broekhuizenvorst en Ooijen samengesteld. Jeu: „Bij het ophalen van het oud papier om de verenigingskas te spekken, jaren geleden, stuitten we per toeval op het handgeschreven archief vanaf 1879. Je kunt je voorstellen dat we enorm blij waren met de vondst. Inmiddels hebben we alles gedigitaliseerd en de geschiedenis in kaart gebracht. Het archief stond vol met prachtige anekdotes.” Monnikenwerk dat een mooi naslagwerk voor volgende generaties heeft opgeleverd.

Wat die van Lottum kunnen, kunnen wij ook

De fanfare blijkt één van de oudste fanfares van Limburg. „Er was vroeger weinig te doen in de dorpen, buiten een toneelvoorstelling in de wintermaanden. Op die avond verzorgde de harmonie van Lottum de muziek. In 1879 bleek het muzikale peil van een zodanig niveau, dat enkele jongens uit het dorp vonden: wat die van Lottum kunnen, kunnen wij ook. Het is helaas niet meer te achterhalen wie ze heeft leren spelen, maar we vermoeden de schoolmeester. Bij hun eerste optreden was het niveau in ieder geval gelijk aan dat van Lottum”, lacht Jeu. Dat niveau en het ledenaantal steeg met de loop der jaren. Van 1895 tot 1915 veranderde de fanfare tijdelijk in harmonie.

140 jaar fanfare van en voor het dorp
Drie leden zijn inmiddels 67(!) jaar lid: Wim Clabbers, Nol Clabbers en Haij Derikx. Foto: Archief Fanfare Broekhuizenvorst en Ooijen

Mooie dingen

„We hebben veel mooie dingen meegemaakt: voor 400.000 mensen gespeeld tijdens het Schützenfest, deelgenomen in ’68 aan het defilé voor de koningin bij paleis ’t Loo, een optreden verzorgd in Paradiso Amsterdam en natuurlijk zijn we er altijd bij als er iets in het dorp gebeurt. Bij vreugde en verdriet.” De onderlinge sfeer tussen de 45 spelende leden van 12 tot 81 jaar is dan ook goed. Drie leden zijn al 67 jaar actief spelend lid. “Ze zijn elke week present en zelden afwezig”, vertelt Jeu. „Zelfs ons erelid dat al 85 (!) jaar lid van de vereniging is, bezoekt bijna alle uitvoeringen in het dorp. Als toeschouwer, maar hij is er nog altijd graag bij.” Na Movies in Concert kan het vizier van de fanfare opnieuw worden ingesteld. Volgende mijlpaal: het 150 jarig bestaan.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje