Knopen Lopen door tweelingdorp Kelpen-Oler

Print
Knopen Lopen door tweelingdorp Kelpen-Oler

Bij ’t Kevershökske houdt het gezelschap even halt en lezen op de informatiebordjes bij het gebouwtje dat ze zich in natuurgebied Keverbroek bevinden. Afbeelding: Lei Veugelers

Kelpen-Oler -

Na Heythuysen, Neeritter, Heibloem, Grathem, Haelen zet Lei Veugelers zijn verkenning van het wandelroutenetwerk in de gemeente Leudal voort met een wandeling van circa tien kilometer in en rond het tweelingdorp Kelpen-Oler. In samenwerking met VIA Limburg deelt hij zijn ervaringen.

Lei: „In Kelpen-Oler laten ze de ‘kerk in het midden’. Tot in de jaren dertig van de vorige eeuw waren Kelpen en Oler twee afzonderlijke gehuchten. Toen in 1936 de kerk was voltooid stond deze eenzaam tussen beide kernen. Het merendeel van de huidige bewoners heeft zich nadien gevestigd rond deze kerk. We beginnen onze tocht bij het startbord voor Knopen Lopen op het plein bij de kerk (op de hoek van de Kerkstraat) en wandelen richting knooppunt 20. Al na enkele minuten bereiken we de Kelpen-Olerse ‘Walk of Fame’, het Oad-prinse-paedje. De tegels in het paadje vermelden de namen van een groot aantal carnavalsprinsen. Zo zien wij dat Vic I in 1997, en Harry I in 1979 regeerden in het Kujeldreiers-riek. Lopend tussen akkers bereiken we de dijk langs het kanaal Wessem-Nederweert. In de zomermaanden zul je hier het gevoel hebben door een tunnel van groen te lopen. Ondanks het geluid van de snelweg is toch te horen dat een aantal vogels deze tunnel tot hun verblijfplek hebben gekozen. Het pad kronkelt door een merkwaardig stukje natuur, het spreukenbos De Moost. Langs de paden door het groen, op keien, tegeltjes en paneeltjes staan tal van spreuken en levenswijsheden. Sjra Wijen, de bedenker van het bos, vindt hier zijn innerlijke rust. Hij wil deze ervaring graag met anderen delen en vraagt de bezoeker om zijn of haar eigen gedachte (spreuk) in het bos achter te laten.”

11.000 jaar oud skelet

Het gezelschap steekt vervolgens de N280 over en belanden op de Begijnhofweg. Een begijnhof hier tussen de landerijen? Lei: „Nadat we het spoor zijn overgestoken wordt onze aandacht getrokken door het bordje ‘Kunstwerk Edelhert’. We verlaten de route kort om te gaan kijken. Op de plaats in het weiland, waar nu een in staal uitgevoerd kunstwerk van een edelhert met een aanvallende jager staat, werd bij herinrichtingswerkzaamheden aan de Tungelroysebeek een 11.000 jaar oud skelet van een edelhert gevonden. Bij het skelet vond men ook stenen pijlpunten en werktuigen. Het hert zal mogelijk een prooi zijn geweest van jagers uit de steentijd. De vondst is zo bijzonder omdat maar weinig resten van organisch materiaal uit deze periode bewaard zijn gebleven.”

Keverbroek

Knopen Lopen door tweelingdorp Kelpen-Oler
De wandeling voert langs de oevers van de Berkvenlossing. Foto: Lei Veugelers

Ze vervolgen de weg via de boorden van de Tungelroysebeek. „Eendjes, ganzen en een paar statige zwanen vinden het in en langs het water blijkbaar goed toeven. Bij een met braamstruiken bekleed schuurtje met de naam ’t Kevershökske houden we even halt. De informatiebordjes bij het gebouwtje vertellen dat we ons in het natuurgebied Keverbroek bevinden. Het gebied is van groot belang voor diverse soorten dieren en planten. Zo broedt in het broek onder andere de wielewaal. Een vogel die tot ongeveer 1950 vrij algemeen was maar nu met uitsterven wordt bedreigd. Via de oevers van de Berkvenlossing bereiken we weer de N280, steken deze over een wandelen tussen de velden door weer richting de kerk. Onderweg maken we nog even een fotootje van het beeldje van de Kujeldreier. De kujel schijnt een dichtgebonden boerenzakdoek te zijn die werd gevuld met aardappelen of kiezelstenen. Bij conflicten tussen die van Oler en die van Grathem konden de Olerse hun opponenten met de kujel een mep verkopen”, legt Lei uit.

Knooppunten

Wie de tocht wil lopen, volgt vanuit het startbord de knooppunten 20-14-10-85-83-81-80-90-91-92-94-93-82-20-21. „Langs de beken hebben grazers, mollen en andere wroetende wezens het pad wat hobbelig gemaakt. Goed schoeisel wordt daarom aanbevolen”, waarschuwt Lei tot slot.