Nog paar nachtjes tot de Venloop: ‘Kunnen jullie de ballonnen al opblazen?’

Print
Nog paar nachtjes tot de Venloop: ‘Kunnen jullie de ballonnen al opblazen?’

Startstraat van de Venloop in 2018. Afbeelding: Ermindo Armino

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

De Venloop beleeft dit jaar zijn veertiende editie, maar blijft nog steeds groeien. Een gesprek met voorzitter Erik Schnock en directeur Wim Lensen over roeptoeters, bommeldingen en skiërs.

80 km evenement

Erik Schnock nam het initiatief om met een groepje beginnende lopers aan de marathon van New York deel te nemen. Onder de indruk van het evenement, besloten ze zelf een hardloopwedstrijd te organiseren.

Schnock werd bestuurslid van de Venloop en is inmiddels voorzitter. Hij geeft leiding aan een organisatie die draait op 1200 vrijwilligers en die beschikt over een ‘evenemententerrein’ met een lengte van tachtig kilometer tussen Arcen en Steyl.

Om de veiligheid van deelnemers en bezoekers te garanderen zijn 600 verkeersborden en 13 kilometer dranghek nodig. De vergunningaanvraag is 400 pagina’s dik. ‘Doorleefsessies’ worden gehouden om incidenten na te bootsen, zoals een gaslek bij een horecazaak aan de Vleesstraat en het inrijden op publiek. Sociale media worden gemonitord op verdachte berichten. Een expert op het gebied van bommeldingen is waakzaam.

Het evenement is ook ‘hartveilig’. Binnen vijf minuten is iemand met een defibrillator aanwezig op elke locatie. Sinds vorig jaar beschikt de Venloop als enige wedstrijd in Nederland over een koelbad voor oververhitte lopers. Bij de finish is een ‘mobiel ziekenhuis’. Daar kan alle medische zorg verleend worden, uitgezonderd operaties en de behandeling van botbreuken.

De Venloop is weer gastheer van het NK halve marathon, maar wil bovenal een leuk evenement zijn. Met muziek en sfeer langs het parcours. Toplocaties zijn de Maasstraat in Steyl, Ruijsstraat in Blerick en Hout-Blerick - ‘het Bartlehiem van de Venloop’. Alle sfeerpunten ontvangen materialen als zwaaihanden, roeptoeters en ballonnen. „We krijgen soms zelfs de vraag of we de ballonnen al kunnen opblazen.”

Het evenement wordt georganiseerd voor alle doelgroepen: oud, jong, recreatief, prestatief, met en zonder handicap. Het doel om mensen in beweging te krijgen, is geslaagd, durft voorzitter Schnock te beweren. Alleen zelf heeft de stadsprins de Venloop nog nooit gelopen.

Nog paar nachtjes tot de Venloop: ‘Kunnen jullie de ballonnen al opblazen?’
Foto: ERMINDO ARMINO

Skiërs niet welkom

Ze zijn gewaarschuwd, zegt directeur Wim Lensen van de Venloop. Als de twee Duitsers weer van plan zijn de halve marathon op ski’s te lopen, worden ze niet toegelaten. Het is immers een hardloopwedstrijd. Hij gruwt er sowieso al van dat deelnemers in de vreemdste uitdossingen aan de start verschijnen. „De Venloop is geen carnavalsoptocht!” Hij kan de sporters echter niet verbieden de 21 kilometer verkleed als indiaan, ober of beer te lopen, maar hij kan wel eisen dat ze hardlopen. Als ze daartoe in staat zijn op klompen, zal hij dat goedkeuren. Zij het knarsetandend.

Streng is de Venloop ook bij de wandelaars. Zo hebben ooit snelwandelaars deelgenomen, ofschoon het evenement daar niet voor bedoeld is. Met een tempo van tien kilometer per uur waren ze bij de finish voordat de organisatie klaar was met opbouwen.

Over het algemeen, zo benadrukt Lensen, mag de Venloop niet klagen. Hij wijst erop dat de Zevenheuvelenloop vorig jaar niet uitverkocht was. Regionale wedstrijden als de Berdenloop en Voorjaarsloop zien het aantal deelnemers teruglopen. De Venloop daarentegen blijft groeien.

De sleutel naar het succes is in één woord te vatten, meent voorzitter Erik Schnock: sfeer. Zelfs liep hij veertien marathons. Hij selecteerde de wedstrijden niet op een snel parcours. Hij wil geëntertaind worden. „Ik zie het als een dagje uit. Als ik een rondje wil lopen, kan dat ook op de hei.”

Schnock is ontvankelijk voor kritiek, scant daags na de Venloop de sociale media op zoek naar complimenten en klachten. Zo meldde vorig jaar een Duitse hardloopster dat ze uit de wedstrijd was gehaald omdat ze waarschijnlijk niet op tijd zou finishen. Ze wees erop dat het kwam omdat ze vanwege de drukte te lang in het startvak had moeten wachten. Ze had gelijk, aldus Schnock, en kreeg excuses, een gratis startbewijs en een T-shirt. „Ze is nu één van onze beste ambassadrices.”

Nog paar nachtjes tot de Venloop: ‘Kunnen jullie de ballonnen al opblazen?’
Venloop wandeltocht in 2018. Foto: Stefan Koopmans

Duitsers wel alert

Groot, groter… Snel, sneller… De Venloop blijft records breken. Het aantal hardlopers is in veertien jaar tijd vertienvoudigd: van 2200 naar 23.750. Het aantal wandelaars is gestegen naar ruim 10.000. Het parcoursrecord is sinds 2006 met bijna drie minuten verbeterd. Met het strikken van topatleet Albert Kangogo uit Kenia hoopt de organisatie dit jaar het record weer aan te scherpen. Hij liep ooit 59.25 minuten, wat 19 seconden sneller is dan het huidige record van 59.44.

De Venloop is uitgegroeid tot één van de grootste evenementen van Nederland. Hardloopmagazine Runner’s World riep de Parade in Venlo in 2016 uit tot mooiste finishstraat in Nederland en België. De organisatie verwacht bij goed weer 150.000 bezoekers op zaterdag (wandelen, 50.000) en zondag (hardlopen, 100.000). Verder heeft de Venloop de goedkoopste startbewijzen van alle grote lopen, zegt directeur Wim Lensen.

De populariteit heeft echter ook een schaduwzijde. Het parcours van de 10 kilometer loopt tweemaal via de sfeervolle Parade, maar zit met 7750 deelnemers aan zijn limiet. Als nog meer lopers worden toegelaten, wordt het te druk. Bovendien is de kans groot dat de snelste lopers dan de late starters in moeten halen.

De Venloop brak vorig jaar ook een ander record: binnen twaalf uur was de halve marathon uitverkocht. Steeds meer Duitsers weten de weg naar de Venloop te vinden. Lensen schat dat 40 procent van de hardlopers uit Duitsland komt. Dat leidt soms tot irritatie bij deelnemers uit Venlo en omgeving, vooral als zij zich te laat hebben ingeschreven.

Volgens Lensen hebben de Duitsers meer discipline. Zij zitten op 1 augustus om 00.00 uur achter de computer. Nederlanders denken dat het zo’n vaart niet loopt. Om hun kans op een ticket te vergroten, heeft de Venloop iets bedacht. Wie zich vanaf 1 april inschrijft voor de Kwaa­kerrun in Venlo, kan zich tegelijkertijd aanmelden voor de Venloop. Zet het in de agenda!

Weetjes over de Venloop

• Er liggen straks 17.000bananen en 19.000flesjes water klaar voor de deelnemers.

• Langs het parcours staan 3600 dranghekken.

• Er zijn 25 sfeerpunten met muziek.

• Het aantal Duitse wandelaars is verdrievoudigd naar 300.

• Er zijn 1200 vrijwilligers, die worden aangestuurd door 50 coördinatoren.

• Voor hen worden 3300 broodjes gesmeerd.

• De Facebookpagina van de Venloop heeft 14.500 likes.

• De inschrijving voor de Venloop 2019 startte op 1 augustus 2018. Die dag meldden zich 13.303 deelnemers aan.

• De Venloop in 2020 is op 28 en 29 maart.

• Aan de Venloop nemen 23.750 hardlopers deel en ruim 10.000 wandelaars.

• Per plaats komen de meeste deelnemers uit achtereenvolgens Venlo, Tegelen, Venray, Maastricht en Roermond.

• Er komen evenveel deelnemers uit Grubbenvorst als uit Amsterdam: 99.

• Gouverneur Theo Bovens doet ook mee, hij loopt de 5 kilometer.

• Bij het hardlopen is 58 procent man, bij het wandelen is 67 procentvrouw.

• De jongste hardloper is 4 jaar, de oudste 87.

• Het aantal deelnemers aan rolstoeltocht Walk & Wheels is in vijf jaar tijd gestegen van 8 naar 150.

• Er is een volledig nieuwe wandelroute van tien kilometer door Venlo-Zuid en Blerick.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje