Venray verrast door voortijdig stoppen ‘bemiddelaar’ Hans Gilissen

Print
Venray verrast door voortijdig stoppen ‘bemiddelaar’ Hans Gilissen

Hans Gilissen Afbeelding: Lé Giesen

Venray / Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Geijsteren / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck -

Hans Gilissen stopt per 1 januari 2020 als burgemeester van Venray. Hij merkt dat het vak een steeds zwaardere wissel op zijn persoonlijke leven trekt. „Voordat ik zowel Venray als mezelf mogelijk tekort doe, is het goed om de bakens te verzetten en plaats te maken.”

Gilissen is inmiddels zestien jaar burgemeester, waarvan nu tien jaar in Venray. Hij laat in een schriftelijke verklaring weten het al die jaren uitstekend naar zijn zin te hebben gehad. „Zeker ook in Venray.” Het intensieve vak van burgemeester is hem echter steeds zwaarder geworden, merkt de burgemeester. Hij kiest daarom voor een andere toekomst, „bijvoorbeeld elders in het openbaar bestuur, in een non-profitinstelling, in een onderzoeksinstituut of in een brancheorganisatie.”

Blind

De politiek in Venray reageert verrast. De politieke partijen gingen er blind van uit dat Gilissen zijn tweede termijn tot 2022 nog wel af zou maken. Desondanks respecteren alle partijen zijn keuze. „Een verlies voor Venray. Maar het is niet niks om anno nu burgemeester van een gemeente te zijn. Ik snap dat het kan gaan wringen. Gilissen heeft diverse pittige dossiers gehad in Venray, waaronder het azc-dossier”, reageert Joep Gielens, fractieleider van ProVenray.

Conflictmijder

Tino Zandbergen, fractievoorzitter van Venray Lokaal toont ook begrip voor de almaar zwaardere functie van burgemeester. „Gilissen is iemand die tussen de mensen wil staan. Daarmee dwong en dwingt hij veel respect af. Hij is het type bemiddelend mens, een conflictmijder, iemand die altijd voor het compromis probeerde te gaan. Dat wordt in de huidige tijd steeds moeilijker.”

Verlies

Martin Leenders van Samenwerking Venray: „Je privéleven delft het onderspit als je burgemeester bent. Dat je na zestien jaar dan deze afweging maakt, is heel goed te begrijpen. Venray verliest daarmee wel een fantastische burgemeester. Zowel als mens als bestuurder.”

Opvolger

Gilissen zelf wil inhoudelijk niet verder reageren op zijn aangekondigde vertrek. Dat komt in zijn ogen in december wel. „Tot die tijd blijf ik me met enthousiasme en gemotiveerdheid inzetten voor deze prachtige gemeente in deze fascinerende regio.” In de tussentijd kan de gemeenteraad nu op zoek naar zijn opvolger.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje