Provinciale Statenverkiezingen

Ruim 20.000 stemmen voor Theo Hiddema

Print
Ruim 20.000 stemmen voor Theo Hiddema

Theo Hiddema van Forum voor Democratie kreeg van alle niet-lijsttrekkers woensdag veruit de meeste stemmen in Limburg. Afbeelding: ANP

Kamerlid Theo Hiddema kreeg als lijstduwer van Forum voor Democratie in Limburg 20.556 stemmen. Daarmee komt, als het gaat om kandidaten met de meeste stemmen, Hiddema in deze provincie op de vijfde plaats.

Hij behaalt ruim acht keer de drempel van het aantal voorkeurstemmen dat nodig is om in Provinciale Staten te komen. De politicus stond ook in Friesland op de lijst, daar kreeg hij ruim 8.000 stemmen. Toch is het uitgesloten dat hij in een van de twee provincies de politiek in gaat, zei hij maandag tegen ANP. Hij vindt niet dat er sprake is van kiezersbedrog, aangezien zijn partij tijdens de campagne al liet weten dat de kans klein was dat hij de Staten in zou gaan.

Top drie

Het meest gestemd in Limburg werd op nieuwkomer Ruud Burlet, lijsttrekker van ‘Forum’. Hij kreeg 33.815 stemmen, dat is bijna 7,5 procent op het totaal. Op de tweede plek, nog vóór CDA-lijsttrekker Ger Koopmans dus, staat Robert Housmans, de aanvoerder van de PVV in Limburg. Hij kreeg 30.964 stemmen, ongeveer 1000 meer dan Koopmans. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat er bij het CDA beduidend meer te kiezen viel. Die partij deed met twee lijsten van vijftig kandidaten mee aan de verkiezingen. Forum voor Democratie had 14 kandidaten, de PVV 25.

Lijstduwers

Met zijn 20.556 stemmen was Hiddema op afstand de populairste lijstduwer die woensdag meedeed aan de verkiezingen in Limburg. Ter vergelijking: de SP had die rol toebedeeld aan landelijk partijvoorzitter Ron Meyer uit Heerlen. Op hem werd 819 keer gestemd. Pinkpopbaas Jan Smeets (PvdA) kreeg er 200. Ria Oomen, Eerste Kamerlid namens het CDA, kreeg 381 stemmen.

Gedeputeerden

Van de gedeputeerden gingen de meeste stemmen naar Koopmans, gevolgd door lijsttrekker Eric Geurts van de PvdA (11.164 stemmen). Joost van den Akker was van de bestuurders het minst in trek. De nummer twee van de VVD kreeg 4459 stemmen. Wel kreeg de lijsttrekker van zijn partij, het Roermondse oud-Kamerlid Karin Straus, van alle vrouwelijke kandidaten de meeste stemmen.

Het centraal stembureau in Maastricht stelde maandagochtend de definitieve verkiezingsuitslag vast. De zetelverdeling is ongewijzigd gebleven. Het CDA blijft met negen zetels de grootste partij. Forum voor Democratie en PVV zijn tweede en derde partij en krijgen er allebei zeven.

Podcast

Luister ook naar onze podcast over de Provinciale Statenverkiezingen

Abonneer je op onze podcast via Spotify, iTunes of Stitcher.