Herstart van restauratie Maastrichtse Nachtwacht

Print
Herstart van restauratie Maastrichtse Nachtwacht

De Maastrichtse Nachtwacht in de steigers. Afbeelding: Natuurmonumenten

Maastricht / Itteren -

De restauratie van de Maastrichtse Nachtwacht wordt deze maand hervat. Belangstellenden kunnen getuige zijn van deze opknapbeurt. Op zondag 14 en donderdag 25 april verzorgt Natuurmonumenten een rondleiding.

De replica van de Nachtwacht van Jules Sondeijker in het museum van grotten Zonneberg is zwaar beschadigd geraakt in de afgelopen 100 jaar. In oktober 2018 is de restauratie gestart; in de winter namen de vleermuizen plaats aan de plafonds van de mergelgangen en heeft de restauratie stil gelegen. In april herstart de restauratie weer en kunnen belangstellenden erbij zijn als de restaurateurs aan het werk zijn.

Maastrichtse Nachtwacht

De Nachtwacht heeft in Maastricht twee bijzondere plekken: in de kluis van grotten Noord heeft de Nachtwacht van Rembrandt opgeslagen gelegen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Begin 1900 heeft Jules Sondeijker al zijn replica van de Nachtwacht op ware grootte in het ‘museum’ van grotten Zonneberg met houtskool op mergel gemaakt. Begin 1900 zijn daar al vele toeristen op bezoek geweest. Later werd door de mergel dagbouwwinning een muur geplaatst en was het museum niet meer toegankelijk. Sinds kort is het museum weer veilig gesteld maar enkel toegankelijk met een gids van Maastricht Underground.

Ondergrondse restauratie

De restauratie van de replica van de Nachtwacht in grotten Zonneberg is mogelijk dankzij Maastricht Underground, Natuurmonumenten, Stichting Recreatief Berglopen, het Elisabeth Strouven Fonds en DSM. De restauratie wordt uitgevoerd door Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL). De ondergrondse werkplek maakt het werk voor de restaurateurs extra zwaar. De werkplek ligt namelijk een half uur lopen ondergronds, het is er elf graden en het heeft een luchtvochtigheid van 98 procent. Er worden dan ook halve dagen gewerkt door SRAL. Er zijn vier exclusieve rondleidingen op 14 en 25 april om 13.00 en 14.30 uur. Er zijn honderd tickets beschikbaar. Aanmelden kan via www.natuurmonumenten.nl/agenda

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje