Uitstel supermarkt in Beek kost ontwikkelaar tonnen

Print
Uitstel supermarkt in Beek kost ontwikkelaar tonnen

Het voormalig Lampenpaleis in Beek. Afbeelding: Rob Oostwegel

Spaubeek / Beek / Maastricht-Airport / Geverik / Groot Genhout / Kelmond / Klein Genhout / Neerbeek -

De herbestemming van het voormalig Lampenpaleis in Beek ligt stil. Zolang het college niet bijdraait, lopen de kosten voor projectontwikkelaar Jongen in de tonnen.

Dat schrijft de advocaat van de ontwikkelaar aan de gemeenteraad van Beek. In opdracht van de eigenaar wil Jongen het pand aan de Maastrichterlaan verbouwen tot supermarkt, zeer waarschijnlijk een Aldi. De gemeente en de omgeving zijn tegen die ontwikkeling, omdat Beek al vier supermarkten heeft en vanwege gevreesde geluid- en parkeeroverlast. Beek ziet hier liever woningen.

Beroep

De aanvraag van de omgevingsvergunning werd 6 augustus vorig jaar niet in behandeling genomen, omdat volgens het college stukken ontbraken die essentieel waren voor een besluit. Jongen weersprak dit en tekende beroep aan, dat werd behandeld door de bezwaarschriftencommissie van de gemeente.

Deze stelde dat de aanvrager alsnog de gelegenheid moest krijgen binnen een korte termijn de ontbrekende stukken aan te leveren. De conclusie van de bezwaarschriftencommissie was dat onvoldoende was gemotiveerd waarom de aanvraag buiten werking was gesteld. Het college legde dit oordeel naast zich neer.

Schade

De vertraging leidt volgens Jongens advocaat tot aanzienlijke schade, die zal worden verhaald op de gemeente. Door het uitstel wordt onder meer elke maand ruim 12 mille huuropbrengst gederfd, terwijl wel kosten gemaakt worden, zoals verzekeringen, bewaking, alarm en energie. Door de vertraging zijn bovendien de bouwkosten met 50.000 euro gestegen.

Daarnaast vreest Jongen voor tonnen aan planschade voor het geval er geen toestemming komt voor een supermarkt conform het bestemmingsplan maar wel voor woningbouw. Jongen heeft de kwestie aan de rechter voorgelegd.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje