Film

Europa door Ena’s ogen is soms zuurstokroze, maar ook fris en sexy

Print
Europa door Ena’s ogen is soms zuurstokroze, maar ook fris en sexy

Afbeelding: uit trailer ‘Take me somewhere nice’ van Ena Sendijarevic

Maastricht -

Regisseur Ena Sendijarevic is 31 jaar en won afgelopen februari met haar debuutfilm Take me somewhere nice de juryprijs op het prestigieuze Internationale Film Festival Rotterdam. Dinsdagavond 26 maart is ze te gast in Maastricht tijdens Story-Line.

Story-Line in Maastricht staat dinsdagavond 26 maart in het teken van Europa. Best een pittig thema, beaamt journaliste Petra Quaedvlieg die samen met artistiek directeur David Duprez van Lumière Cinema de discussieavond organiseert.

Maar met gasten zoals de Nederlands-Bosnische filmmaker Ena Sendijarevic en de Italiaanse bestsellerauteur Francesca Melandri hoopt Quaedvlieg haar publiek te overtuigen dat Europa een thema is dat iedereen aanspreekt. Quaedvlieg: „De jonge Nederlands-Bosnische filmmaker Ena Sendijarevic arriveerde op haar zevende in Nederland, op de vlucht voor de oorlog in voormalig Joegoslavië. Take me somewhere nice is een roadmovie die Europa bekijkt door een absurdistische lens. Ena is hot in de filmwereld en interessant voor een jong publiek.”

Juryprijs

De 31-jarige Ena Sendijarevic studeerde media en cultuur in Amsterdam en volgde daarna de Nederlandse Filmacademie, ook in Amsterdam. Haar werk is inderdaad hot bij filmkenners, want haar afstudeerfilm Import uit 2016 ging in première op het filmfestival van Cannes.

Haar eerste lange speelfilm Take me somewhere nice was afgelopen februari voor het eerst te zien op het prestigieuze Internationale Film Festival Rotterdam én won meteen de juryprijs.

De film volgt de Nederlandse Alma, die met haar Bosnische neef en zijn beste vriend een roadtrip maakt door Europa. Sendijarevic zet verrassende (en verfrissend) kleurenfilters op haar versie van Europa waarin zuurstokroze, lila en andere pasteltinten domineren. Ena Sendijarevic: „In de film benader ik identiteit vanuit verschillende invalshoeken. Allereerst is er de culturele en nationale identiteit. In de film staan bijvoorbeeld West-Europese denkbeelden tegenover die van Oost-Europa. Welk privilege hangt samen met welke afkomst en paspoort?”

Seksualiteit

„Daarnaast gaat het in de film ook om seksuele identiteit, vragen rondom mannelijkheid en vrouwelijkheid. Alle drie de personages bevinden zich in de overgangsfase van meisje en jongen naar vrouw en man. Alma’s Westerse uiting van haar seksualiteit, vrij maar ook leeg en oppervlakkig, botst met de machocultuur in de Balkan. Wat houdt mannelijkheid en vrouwelijkheid in? Alle drie de personages worstelen met deze vragen.

Zelf ben ik opgegroeid in Bosnië en in Nederland en ik worstel zelf soms ook met mijn eigen vrouwelijke en mannelijke kanten. Dit is dan ook het persoonlijke element in de film. Ik wilde mijn eigen persoonlijke en maatschappelijke worstelingen een plek geven in een fictief verhaal.”

Maastricht

Het evenement Story-Line op 26 maart in Maastricht heeft als ondertitel Stories of love and hate. „Dat vind ik erg treffend; ook ik heb een haat-liefdeverhouding met Europa. Liefde omdat Europa mijns inziens onze enige kans is om weerstand te bieden aan de opnieuw opkomende nationalistische en fascistische bewegingen. Het klopt dat de EU op dit moment niet functioneert zoals we zouden willen dat het zou doen, daar komt dan ook de haat vandaan. De Joegoslavische oorlog is een goed voorbeeld van het falen van Europa en de VN als bewakers van onschuldige burgers en de vrede in Europa. Het laat zien hoe kwetsbaar onze vrede is.”

„Ik was geraakt toen ik de speech van Greta Thunberg zag voor de VN Klimaatconferentie in Katowice. Daarin deed ze een beroep op oplossingen die nódig zijn, in plaats van oplossingen die het huidige systeem toelaat. Dus het systeem moet aangepast worden aan wat er moet gebeuren, niet andersom. Dat vond ik heel goed gezegd.”

Take me somewhere nice is te zien vanaf 23 mei in de bioscopen.

Story-Line Maastricht

Story-Line Maastricht, Lumière Cinema, 26 maart, 19.30 uur. Kijk voor een overzicht van het programma en alle gasten op de website. De voertaal is Engels. www.story-line.org

Ena Sendijarevic vertelt aan de hand van fragmenten uit haar films over Europa.