Lancaster bommenwerper strooit duizend felicitaties uit over honderdjarig Grashoek

Print
Lancaster bommenwerper strooit duizend felicitaties uit over honderdjarig Grashoek

In 2013 plaatsten leden van de Historische Werkgroep Grashoek een infobord bij het Lancaster monument. Afbeelding: Stefan Koopmans

Grashoek -

Op 4 mei cirkelt een Lancaster bommenwerper boven Grashoek. En strooit dan duizend pamfletten uit met daarop felicitaties voor het honderdjarige dorp.

Huub Kluijtmans van de Historische Werkgroep Grashoek heeft een lange lobby achter de rug om de Engelse bommenwerper richting Grashoek te krijgen. Zijn goede contact met Nina, de dochter van de Engelse oorlogsvlieger Ron Clarck, opende deuren bij Royal Air Force Events. Maar de Britten kennen Grashoek ook van het materiaal dat ooit overhandigd is aan een Engels oorlogsmuseum. „Dat heeft de enkele jaren geleden overleden Piet Kurvers uit Koningslust als jongen in de oorlog verzameld. Daaronder propagandamateriaal dat uit vliegtuigen werd gegooid. Dat was krantenpapier en dat hebben we gekopieerd en overhandigd.”

Bevrijding

De Lancaster vliegt straks ook naar het Peeldorp vanwege de herdenking van 75 jaar bevrijding. „Het is hetzelfde type Lancaster als in 1943 in Grashoek is neergestort,” vertelt Kluijtmans. Sinds 2003 herinnert een monument aan de crash van de Lancaster iED-973 van het 100ste squadron. Dat gebeurde in de nacht van 15 juni. De bommenwerper was van de Engelse basis Waltham in Lincolnshire op weg naar het Duitse Oberhausen, maar werd door een Duits jachtvliegtuig uit de lucht geschoten. De zevenkoppige bemanning kwam om het leven.

Lees ook: Ring gemaakt van vliegtuigwrak na 75 jaar terug naar Engeland

De duizend felicitaties voor het jarige Grashoek worden stuk voor stuk genummerd. „We hebben toestemming van de gemeente Peel en Maas, maar moeten ze wel allemaal opruimen,” zegt Kluijtmans.