Maastricht schuldig aan ernstige val over boomrooster

Print
Maastricht schuldig aan ernstige val over boomrooster

Een (ander) boomrooster. (Foto ter illustratie) Afbeelding: iStock

Maastricht / Itteren -

De gemeente Maastricht is verantwoordelijk voor ernstig letsel van een vrouw die over een boomrooster viel. Dat heeft de rechtbank bepaald. De gemeente laat weten dat de betreffende roosters na de valpartij zijn verwijderd.

De vrouw deed twee jaar geleden boodschappen bij supermarkt Lidl in Daalhof. Haar man parkeerde hun auto naast een smalle strook trottoir tussen parkeerplaatsen. Op de kop daarvan staat een boom met een metalen rooster eromheen.

Letsel

De vrouw wilde met haar boodschappen instappen en viel over het boomrooster. Door het hoogteverschil met het trottoir en omdat boomwortels het rooster omhoog drukken, liep ze bij de val ernstig (blijvend) letsel op.

De gemeente Maastricht voerde aan dat het niet de bedoeling is om over boomroosters te lopen, maar de rechter betwijfelt of een doorsnee burger dat weet. Volgens de rechter wekken boomroosters juist de indruk dat ze mensen beschermen tegen wortels en oneffenheden. Ook heeft de gemeente het op zo’n rooster stappen niet onmogelijk gemaakt.

Verweer

Ook het gemeentelijk verweer dat boomroosters overal in drukke winkelstraten liggen, maakt geen indruk. De rechter oordeelt dat daar veel ruimte is om erlangs te lopen, terwijl dat in de parkeervakken naast een ‘trottoirdruppel’ niet het geval is.

De gemeente probeerde verder de schuld bij het slachtoffer te leggen. Haar man had de auto in een ander parkeervak moeten zetten. De rechtbank vindt dat ‘weinig voor de hand liggend en niet uitvoerbaar’. Ook zou de vrouw niet goed opgelet hebben. De rechtbank veegt dat argument eveneens van tafel: winkelend publiek dat boodschappen draagt, heeft nu eenmaal niet de volledige aandacht voor de plek waar het loopt.

Plek

Advocaat Diwi Rademakers staat de vrouw bij. „Deze rechterlijke uitspraak zegt waarschijnlijk weinig over andere boomroosters. Dat hangt heel erg van de plek af, blijkt uit jurisprudentie. In dit geval kon die vrouw niet anders dan op dat rooster stappen.”

De gemeente is veroordeeld tot vergoeding van advocaatkosten (3500 euro). Advocaat Rademakers laat weten een minnelijke schikking te verwachten over de overige kosten, zoals huishoudelijke hulp.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje