Heerlens Emmacollege in beeld als locatie voor scouting Pytheas

Print
Heerlens Emmacollege in beeld als locatie voor scouting Pytheas

Het huidige gebouw van scouting Pytheas. Afbeelding: Google Maps

Heerlen / Hoensbroek -

Het Emmacollege in Heerlen is in zicht als nieuwe locatie voor scouting Pytheas uit de wijk Nieuw Einde. De club is al jaren in afwachting van een nieuw onderkomen.

Dat laat wethouder Jordy Clemens (Jeugdzaken, SP) weten. Pytheas zit nu in een vervallen gebouw op de hoek van de Adenauerlaan en de Oude Brunssummerweg en wacht al jaren op een nieuwe plek. CDA-raadsleden Marco Peters en Kleis Adema trokken bij het gemeentebestuur aan de bel.

Bezichtiging

De gemeente heeft in 2017 met scouting Pytheas een bezichtiging van een bijgebouw van het Emmacollege aan de Weggebekker gedaan. Daarna zou Pytheas in het onzekere gelaten zijn. De CDA’ers vinden dat de gemeente de scoutingclub laat bungelen.

Zolang de stichting Limburgs Voortgezet onderwijs (LVO) eigenaar van het gebouw is kan de gemeente weinig doen, schrijft wethouder Clemens in zijn antwoord. ‘Tot op heden heeft het LVO de locatie niet afgestoten. Zodra het Emmacollege aan onze vastgoedportefeuille wordt toegevoegd, wordt in het vervolgtraject naar mogelijke gebruikers ook de scouting aangedragen’, schrijft Clemens.

Onderhoud

Clemens laat weten dat de scoutingclub ervan op de hoogte is gesteld dat de herhuisvesting langer op zich laat wachten. Omdat het huidige gebouw achterstallig onderhoud heeft, moet Pytheas investeren om op de huidige plaats te blijven. Het gaat volgens de indieners van de vragen om enkele duizenden euro’s. De CDA’ers roepen de gemeente daarom op om nog voor het zomerreces met een voorstel richting Pytheas te komen.

Dat gaat niet gehaald worden, laat Clemens weten. Het is de bedoeling dat de nieuwe locatie van de scouting onderdeel wordt van bredere vastgoedontwikkeling. Scouting past in de onderwijsfunctie die de gemeente voor dit gebied voor ogen heeft. Aan het einde van het jaar kan Pytheas een voorstel over de herhuisvesting verwachten, schrijft Clemens.

Bungelen

Clemens bestrijdt dat de gemeente Pytheas laat bungelen, zoals Peters en Adema stellen. Hij wijst erop dat Pytheas op andere mogelijkheden voor een nieuwe accommodatie is geattendeerd. ‘Mondeling en per e-mail is de groep diverse malen van de situatie op de hoogte gebracht. Hierbij is ook nadrukkelijk gevraagd om zelf naar oplossingen te blijven zoeken en is aangegeven dat er nog geen duidelijkheid gegeven kon worden over de Emma-locatie’, schrijft Clemens.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje