Heerlen wacht nog steeds op ton van Kunstcollectief

Print
Heerlen wacht nog steeds op ton van Kunstcollectief

Hee-Art ging in 2011 verder als Kunstcollectief Heerlen en verhuisde naar het voormalige OVS-gebouw aan de Huskensweg. Afbeelding: BAS QUAEDVLIEG

HEERLEN / Hoensbroek -

Nog geen cent heeft de gemeente geïnd van de ton subsidie die sinds 2016 wordt teruggevorderd van Kunstcollectief Heerlen. Probleem is dat de stichting failliet ging en Heerlen zich laat meldde.

Nadat Kunstcollectief Heerlen vier jaar geleden failliet was gegaan, eiste de gemeente een ton aan ten onrechte genoten subsidie terug. Het geld, verstrekt voor de jaren 2011 en 2012, zou niet goed zijn besteed en in het tweede jaar helemaal niet zijn verantwoord.

Dakloos

Het verhaal begon toen Hee-art in 2011 dakloos dreigde te worden, waarop de gemeente de stichting wilde onderbrengen bij Vazom in Kerkrade. Hee-art wilde liever zelfstandig doorgaan. De subsidie werd verstrekt om de overgang naar een op te richten Kunstcollectief (coöperatie) bedrijfsmatig mogelijk te maken.

Voormalig bestuurder Patrick Walthie, die in 2016 voor de claim dreigde op te moeten draaien, stelde dat hij geen penningmeester was in de jaren waarover de subsidie ten onrechte is verstrekt. Het toenmalige bestuur zou docenten niet (genoeg) hebben betaald, waardoor die stopten met lesgeven en het aantal leerlingen daalde. Bovendien had de gemeente veel eerder aan de bel moeten trekken, liet hij al in 2016 weten. Walthie nam uiteindelijk het beheer over van het pand waarin het collectief huisde, de oude ondergrondse vakschool (OVS).

Terugvorderen

Wethouder Jordy Clemens (Kunst, SP) schreef begin dit jaar dat het Kunstcollectief niet aan de subsidievoorwaarden heeft voldaan. Er is geen specifieke periode waarbinnen afrekening moet plaatsvinden, volgens de wethouder. Elke belanghebbende had bezwaar kunnen aantekenen tegen het besluit om de subsidie op nihil vast te stellen en 100.000 euro terug te vorderen, stelde Clemens.

Komende maand buigt een raadscommissie zich nogmaals over de zaak.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje