Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

‘Je wordt dik van boterhammen’ en andere vooroordelen over brood

‘Je wordt dik van boterhammen’ en andere vooroordelen over brood

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Brood is voedzaam en betaalbaar. Toch eten we er minder van, omdat koolhydraatarme diëten ons ervan weerhouden en niet iedereen gluten verdraagt. Ander brood biedt uitkomst. Tijd voor een update.

Jaarlijks eten we in Nederland gemiddeld bijna 50 kilo brood per persoon. Dat zijn zo’n vier sneetjes per dag. Volkoren, gevolgd door meergranen en bruin, is het populairst. We kopen dat brood, dat overwegend van tarwemeel is gemaakt, vooral bij de supermarkt. Het aantal ambachtelijke bakkerijen daalde van ruim 10.000 in 1960 naar amper 2000 nu.

Geleidelijk aan neemt de broodconsumptie af. Vlak na de Tweede Wereldoorlog aten we nog 80 kilo per jaar. Die hoeveelheid daalde eerst fors door de introductie ...