Subsidiebeleid

Grootste coalitiepartij Venlo: kort op theater, niet op clubs

Print
Grootste coalitiepartij Venlo: kort op theater, niet op clubs

Grote instellingen in Venlo, zoals poppodium Grenswerk, kunnen bezuinigingen beter dragen dan de verenigingen, meent EenLokaal. Afbeelding: Stefan Koopmans

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Het is beter te bezuinigen op instellingen als De Maaspoort, Grenswerk en Museum van Bommel van Dam dan op sport- en muziekverenigingen.

Dat vindt EENLokaal, de grootste coalitiepartij in de Venlose gemeenteraad. Raadslid Chantal Theunissen deed de suggestie onlangs tijdens de raadsvergadering.

Het gemeentebestuur kondigde vorig jaar aan fors te besparen op amateurverenigingen die actief zijn op het gebied van sport en cultuur. Het leidde tot een storm van protest. De raad besloot de operatie uit te stellen, mede omdat het subsidiebeleid dit jaar op de schop gaat.

‘Geen visie’

De coalitie eiste wel dat het college vóór 1 maart 2019 met voorstellen komt. De partijen zijn echter teleurgesteld over die ‘voorstellen’. ‘Niet voldragen’ (50Plus), ‘niet concreet’ (EenLokaal), ‘geen visie’ (PvdA), luidt het oordeel.

PvdA-raadslid John Spijksma stelt dat het college de zaken omkeert. De raad vroeg het college om visie. In zijn notitie vraagt het college de raad om voorstellen. „We draaien in rondjes. Hier word ik niet vrolijk van.”

Entreeprijs verhogen

Toch deden de partijen voorstellen, zoals EenLokaal. Theunissen meent dat grote instellingen als theater, poppodium en museum bezuinigingen beter kunnen opvangen dan kleine verenigingen. Ze voegt toe dat De Maaspoort jaarlijks een „gigantische” stijging van het aantal bezoekers meldt. De schouwburg kan de entreeprijs makkelijk met 2,50 euro verhogen, meent zij.

PvdA-fractieleider Hay Janssen suggereert dat met centralisatie van sportparken veel geld bespaard wordt. Hij is voorstander van één sportpark in alle grote stadsdelen (Tegelen, Blerick, Venlo). Vrijkomende parken kunnen bijvoorbeeld voor woningbouw worden gebruikt.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje