Waterbelang neemt als grootste partij voortouw bij vorming coalitie Waterschap Limburg

Print
Waterbelang neemt als grootste partij voortouw bij vorming coalitie Waterschap Limburg

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Met welke partijen gaat Waterbelang, wederom de grootste partij na de waterschapsverkiezingen van woensdag, een coalitie vormen? Waarschijnlijk wordt de komende weken duidelijk of dat opnieuw alle partijen zijn of dat het algemeen bestuur van Waterschap Limburg deze periode ook een oppositie kent.

Marc Breugelmans van Waterbelang Midden-Limburg, tevens fractievoorzitter van het CDA in Roermond, leidt net als vier jaar geleden de informatieronde. Komende zaterdag spreekt hij vertegenwoordigers van alle partijen. Die kunnen dan aangeven hoe zij de verkiezingsuitslag duiden en welke coalitie zij bij het waterschap het meest voor de hand vinden liggen.

Eenheid

Breugelmans licht toe dat de coalitie nu uit alle partijen binnen het algemeen bestuur bestond. „Voor dat kabinet van eenheid is ook gekozen omdat we vanwege de fusie tussen Waterschap Peel en Maasvallei en Roer en Overmaas tot Waterschap Limburg de eenwording wilden bevorderen.” Het is geen uitgemaakte zaak dat nu opnieuw voor een coalitie met alle partijen wordt gekozen, blijkt uit de toelichting van Breugelmans. Ook het aantal bestuursleden dat het dagelijks bestuur straks telt, hoeft volgens hem niet hetzelfde te zijn. Dat kan er wellicht ook een minder zijn.

Van de 21 zetels die woensdag via de waterschapsverkiezingen in Limburg waren te verdelen, sleepten de negen samenwerkende regionale lijsten van Waterbelang er 14 in de wacht, een verlies van een zetel ten opzichte van vier jaar geleden.

Water Natuurlijk, de lijst met onder meer natuurmensen en kandidaten met een PvdA-, GroenLinks- en D66-achtergrond, leverde ook een zetel in. Die partij ging van vier naar drie zetels.

Stijgt

De VVD stijgt van 1 naar 2 zetels, 50PLUS blijft op 1 staan. Lokaal Limburg komt nu met een zetel in het algemeen bestuur. De Algemene Waterschapspartij (AWP) bleek het wederom niet te redden.

Bij het waterschap zijn al een aantal zetels vergeven aan belangengroeperingen. Het gaat in totaal om 9 van de 30 zetels. Van die zogeheten geborgde zetels zijn er 4 voor landbouw, 3 voor het bedrijfsleven en 2 voor natuur.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen