Na jaren weer meer brugklassers in Maastricht

Print
Na jaren weer meer brugklassers in Maastricht

Een leerlinge van VMBO Maastricht met (alsnog) haar diploma. Afbeelding: Loraine Bodewes

Maastricht / Itteren -

Het loslaten van het omstreden Domeinenplan lijkt het aantal nieuwe brugklassers in Maastricht goed te doen. Wel daalt VMBO Maastricht, na het eindexamenschandaal van vorig jaar, fors.

Het middelbare onderwijs in Maastricht staat al jaren zwaar ter discussie. Het zogenaamde Domeinenplan - dat voorzag in een concentratie van schooltypes - viel slecht, omdat leerlingen dan niets meer te kiezen hadden. Het aantal nieuwe brugklassers daalde in vier jaar van 1079 naar 753.

Geschrapt

Nu het Domeinenplan is geschrapt, stijgt het aantal nieuwe brugklassers flink: van 753 naar 909. Zowel Bonnefantencollege, Sint-Maartenscollege als Porta Mosana trekken beduidend meer nieuwe brugklassers. De Bernard Lievegoed School blijft op zijn maximum van 180 nieuwelingen.

Met name de school VMBO Maastricht kwam vorig jaar zeer negatief in het nieuws. Een groot deel van de examenleerlingen bleek daar niet aan de vereisten te hebben voldaan. Diverse bestuurders van onderwijskoepel Limburg Voortgezet Onderwijs (LVO) moesten opstappen.

Inhaalacties

De afgelopen maanden is hard gewerkt om de situatie te verbeteren. Via inhaalacties hebben nu alle vmbo’ers (op eentje na) alsnog het diploma gekregen. Dat heeft positieve gevolgen voor het aantal Maastrichtse vmbo’ers: het aantal nieuwe aanmeldingen stijgt van 142 naar 205. De school VMBO Maastricht daalt fors (van 122 naar 44 nieuwe aanmeldingen), maar het Bonnefantencollege en Sint-Maartenscollege compenseren dat ruim.

Lees ook: VMBO Maastricht klimt langzaam uit dal: ‘Dit is gewoon een goede school’

Doordat het Domeinenplan is geschrapt, hoeven vmbo’ers uit Maastricht-West niet langer naar het oosten van de stad, waardoor de nieuwe vmbo-afdeling van het Bonnefantencollege meteen 98 leerlingen trekt. Ouders zien ook het vmbo-TL van Sint-Maartenscollege als alternatief voor VMBO Maastricht. Daar bestaat de kans door te groeien naar havo. Dat levert Sint-Maarten 55 brugklasleerlingen op.

Trendbreuk

De afgelopen jaren verloor Maastricht door het Domeinenplan veel leerlingen aan België en het Heuvelland, maar ook hier meldt LVO een trendbreuk. Het aantal aanmeldingen vanuit België voor de Maastrichtse middelbare scholen is met 50 procent gestegen, en de scholenkoepel meldt ook een flinke groei van leerlingen die vanuit het Heuvelland naar Maastrichtse brugklassen trekken. Exacte aantallen noemt LVO niet.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje