Afschieten dreigt voor Limburgse zwerfkatten

Print
Afschieten dreigt voor Limburgse zwerfkatten

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Maastricht -

De verwilderde kat maakt goede kans om binnenkort vogelvrij te worden verklaard in Limburg.

Faunabeheereenheid Limburg werkt aan een nieuw plan voor de provincie Limburg waarbij het afschieten van zwerfkatten een reële mogelijkheid is. Alfred Melissen, directeur van de Limburgse Faunabeheereenheid: „Maar het is lang niet de enige optie die wij nu bekijken. Ook opvang, steriliseren en terugzetten behoort tot de mogelijkheden. Wij zijn nu eerst alle gegevens aan het inventariseren en komen dan met ons advies.”

Duizenden

Hoeveel zwerfkatten er precies rondlopen in Limburg is onduidelijk maar het zijn er waarschijnlijk duizenden. De landelijke schatting loopt uiteen van 136.000 tot 1,2 miljoen exemplaren.

De groeiende populatie verwilderde katten vormt een bedreiging voor diverse dieren, legt Melissen uit. Zo is de muurhagedis - die met name op de stadswallen van Maastricht voorkomt - al in aantal gedecimeerd. Verder hebben de zwerfkatten beschermde dieren als de eikelmuis, weidevogels, korenwolf en hazelmuis op hun menu staan en bovendien verspreiden katten ziektes.

Eigen lijst

Door veranderde wetgeving moet elke provincie tegenwoordig haar eigen lijst van wettelijk toegestane jachtdoelwitten vaststellen. Faunabeheer Limburg - een breed samengestelde club: van jagers tot Dierenbescherming - geeft de komende tijd een eerste voorzet voor het nieuwe plan. Het is vervolgens aan de Provinciale Staten om het plan al dan niet goed te keuren.

Lees ook: ‘Wasbeer zorgt voor versneld nieuw faunaplan’

Volgens Melissen komt in het nieuwe Faunabeheerplan een speciaal hoofdstuk over het beheer van ‘verwilderde dieren’ zoals de zwerfkat, ‘niet-inheemse dieren’ zoals de wasbeer, waarvoor eerder al het advies van ‘uitroeien’ is gegeven, en ‘overige onbeschermde dieren’, zoals de bruine rat.

Al afgeschoten

In het verleden meldde de provincie Limburg geen heil te zien in de opvang, sterilisatie en terugzetten van zwerfkatten omdat dit onvoldoende effectief zou zijn. In de provincies Friesland en Utrecht staat de verwilderde kat al op de jachtlijst: daar werden de afgelopen jaren meer dan duizend katten afgeschoten.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje