Station e-bikes moet dichter bij centrum Vaals komen

Print
Station e-bikes moet dichter bij centrum Vaals komen

Vaals krijgt na Kerkrade (hier op de foto) ook een e-bike station van Velocity. Afbeelding: Luc Lodder

Vaals / Vijlen / Lemiers / Camerig / Holset / Mamelis -

Het e-bikestation van Velocity in Vaals moet dichter bij het centrum van Vaals komen, vindt een meerderheid van de Vaalser gemeenteraad. Die stemde maandagavond onder voorwaarden in met het plan voor een toeristisch netwerk voor e-bikes.

Aanvankelijk was het de bedoeling om de eerste terminal van het Akense bedrijf Velocity bij studentencomplex Katzensprung aan de Sneeuwberglaan te plaatsen. Dit omdat de angst bestond dat er wellicht concurrentie zou ontstaan met een fietsenverhuur van een plaatselijke ondernemer in het centrum. Een brede meerderheid van de gemeenteraad vindt dat Velocity met verhuur van de basic e-bikes echter inzet op een heel ander deel van de markt. Daarom is het volgens de raad veel beter om de terminal in het centrum te plaatsen, liefst in de buurt van het busstation.

Netwerk

De gemeente Vaals investeert flink in e-biketoerisme. Het verhuurstation van Velocity is hier onderdeel van en kost de gemeente 36.000 euro, voor een contractperiode van zeven jaar. Het beheer is dan voor Velocity, dat (na Kerkrade) in Vaals haar tweede station vestigt. In Aken zijn al tientallen terminals actief ter vergroting van de e-mobiliteit in de stad. Verantwoordelijk wethouder Jean-Paul Kompier is blij dat het bedrijf zich in Vaals een station wil. Hij ziet het als de eerste stap naar een netwerk van stations door het Heuvelland tot aan Maastricht. Het zal volgens hem leiden tot meer bezoekers aan het centrum.

Subsidie

Het enthousiasme van Kompier werd overigens niet door alle politieke partijen gedeeld. Met name de PvdA heeft er grote moeite mee dat een commercieel bedrijf met gemeenschapsgeld wordt gesteund. Raadslid Kirsten Pakbiers drong erop aan om net als Kerkrade te kijken of er wellicht een subsidie te halen is om deze investering te bekostigen. De oppositiefractie kreeg in dit standpunt steun van CDA-raadslid Thijs Jussen: „Wij moeten onze eigen bevolking niet opzadelen met deze kosten.” Zowel PvdA als Jussen stemden tegen dit onderdeel van het plan, dat ook voorziet in de plaatsing van laadpalen voor e-bikes.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje