Succes fotoboek draagt bij aan ‘trotsgevoel’ van de Heerlenaar

Print
Succes fotoboek draagt bij aan ‘trotsgevoel’ van de Heerlenaar

Afbeelding: Alf Meertens

Heerlen / Hoensbroek -

Er zijn inmiddels bijna 3000 exemplaren verkocht van het boek ‘De 250 mooiste plekken van Heerlen’ en de vierde druk is in de maak. Nou denken wellicht veel cynici: “Zijn er wel 250 mooie plekken in Heerlen?” Maastrichtenaar Mat Snijders vond ze!

Hij werkte bij de Provincie mee aan de oprichting van L1, was bouwcoördinator voor het Kerkraadse Industrion en het Limburgs Museum in Venlo en is nu bezig aan zijn laatste job als omgevingsmanager van de Buitenring. Toch wordt de in Maastricht geboren Mat Snijders (66) vaker gesignaleerd met een foto- of videocamera. Hij schoot de platen die uiteindelijk het populaire boek De 250 mooiste plekken in Heerlen vormen.

Heerlen Secret Beauty

“Het begon eigenlijk vijf jaar geleden”, vertelt Mat, “toen ik met mijn zoon Jan-Joost een bedrijf heb opgericht en we een film maakten over verborgen plekken in Heerlen.” De twaalf minuten durende film Heerlen Secret Beauty wordt in 2015 gelanceerd en oogst bewondering bij de Heerlenaar die zijn stad ineens met andere ogen gaat zien. “Heerlen wordt vaak afgerekend op de lelijke plekken in de binnenstad. Dit boek is eigenlijk een statement.”

Geduld

Zoonlief werkt uiteindelijk niet mee aan het boek. “Zijn passie ligt bij het fotograferen van wilde dieren. Ik heb het dus alleen gedaan.” Aanvankelijk wilde Snijders 100 foto’s selecteren, het werden er 250. “Ik wilde Heerlen zo mooi mogelijk laten zien en daar hoefde ik niet eens voor te zoeken”, vervolgt hij. “Ik ben langer bezig geweest met belichting en bewerking, dan met het zoeken naar locaties.” Soms duurde het maken van een foto wel drie maanden. “De mural op bioscoop Quatro wilde ik perse ‘s avonds in de regen fotograferen, maar afgelopen zomer regende het nauwelijks”, lacht hij.

Verborgen schoonheid

Mat woont inmiddels al 25 jaar in Heerlen, eerst in Welten en nu aan de rand van het Aambos. Wat is zijn favoriete plekje in Heerlen? “Als je de Schelsberg omhoog rijdt richting Heksenberg dan kom je bij het Schroete Beekdal. Dat is een verborgen gebied en echte eyeopener.” Heeft Heerlen u verbaast? “Absoluut! Ik wandel vaak door Heerlen. Laatst liep ik met mijn kleinkinderen door de bossen van de Heerlerbaan richting het Aambos. Het was één van de mooiste dagen uit mijn leven. Het Imstenraderbos, Welten, Benzenrade, het zijn stuk voor stuk mooie plekken. En ik zag mijn kleinkinderen genieten.”

Trots

“Mijn oma kwam uit Schandelen”, vervolgt Mat, “zij was ontzettend trots op Heerlen, misschien heeft dat ook wel meegespeeld om dit boek te maken.” Het fotoboek helpt mee aan het ‘trotsgevoel’ van de Heerlenaar, was dat de bedoeling? “Dat klopt, dat is ook waarom we exemplaren laten bijdrukken. Het is onze intentie om het boek blijvend in de verkoop te houden. Zodat mensen het altijd kunnen kopen en bijvoorbeeld cadeau kunnen geven.” Als het daadwerkelijk inwoners trotser maakt werkt het wellicht ook in andere steden. “Ik kan verklappen dat IBA er over nadenkt om een boek voor heel Parkstad te maken. Bewoners krijgen dan ook de mogelijkheid om plekken aan te dragen.”

Als bouwcoördinator en omgevingsmanager heeft Mat ongetwijfeld ideeën voor het minder mooie gedeelte van Heerlen: de binnenstad. “Heerlen zou de gesloopte gebouwen, eventueel gedeeltelijk, terug kunnen brengen. Als de originele gevels in ere zouden worden hersteld geeft dat al een ander beeld. Naar mijn mening moet Heerlen inzetten op kwaliteit. Ook als straks het stadspark wordt aangelegd.”

Het boek De 250 mooiste plekken in Heerlen is verkrijgbaar via info@veldeke-heerlen.nl en kost 22,95 euro.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje