Kaartverkoop belevingstocht Veulen van start

Print
Kaartverkoop belevingstocht Veulen van start

Via een belevingstocht per huifkar wordt de bevrijding van Veulen herdacht. Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Veulen -

Veulen herdenkt 75 jaar bevrijding met een belevingstocht per huifwagen door het dorp op zaterdag 14 en zondag 15 september. Op zaterdag 21 en zondag 22 september wordt er tevens een voorstelling gespeeld. De online kaartverkoop gaat op zaterdag 30 maart om 13.00 uur van start.

Het boek ‘Toew ’t Väöle schröwde’ dat uitgebracht werd ter gelegenheid van 50 jaar bevrijding van samensteller Gerrit Reintjes, inspireerde Kees de Weert tot het schrijven van een tweetal korte toneelstukken. Eén stuk over de familie Reintjes, die tijdens de bevrijding midden in de frontlinie kwam te liggen en een stuk over de pilotenhulp op boerderij de Eykenhof. Deze toneelstukken zijn samengebracht in een belevingstocht per huifwagen door het Veulen van vlak voor de bevrijding, die start en eindigt bij boerderij ’t Platteland aan de Lorbaan. De belevingstochten vinden plaats op zaterdag 14 en zondag 15 september. De voorstellingen worden nogmaals gespeeld op zaterdag 21 en zondag 22 september.

Verhalen en anekdotes

Tijdens de huifwagentocht neemt een verteller de deelnemers met verhalen en anekdotes mee door het Veulen. Bij de eerste tussenstop bij boerderij de Eykenhof wordt een kort toneelstuk over de pilotenhulp gespeeld. Daarna gaat de tocht verder naar de voormalige boerderij van de familie Verhoeven aan de Eijkenhofweg. Hier kwam tijdens de evacuatie moeder Verhoeven met vijf van haar zes kinderen om het leven toen de kar waarop ze zaten geraakt werd door een granaat. Op de plek waar dit gebeurde zal dit kort maar waardig herdacht worden. Daarna gaat de huifwagen weer op pad richting het centrum van Veulen. Onderweg komen diverse evacuees de huifwagens tegemoet lopen. Inmiddels hebben de geallieerden het centrum van Veulen ook al bereikt en wordt er gestopt voor een kop koffie. Daarna wordt de tocht vervolgd richting boerderij ’t Platteland. Te zien is hoe hevig er nog gevochten wordt tussen de geallieerden en de Duitsers met daartussenin de boerderij van Grad en Nel Reintjes die zich met hun elf kinderen en later de familie Van Ool staande houden tussen de gevechten door. Na dit toneelstuk is er nog volop gelegenheid tot napraten en zullen er diverse foto’s en attributen tentoongesteld staan. De tocht is ook toegankelijk voor mindervalide bezoekers.

Voorverkoop kaarten

Er zijn in totaal zeshonderd kaarten beschikbaar, verdeeld over zes voorstellingen. Vol is vol. De kaarten kosten in de voorverkoop € 17,50 per stuk via www.veulenshistorieherleeft.nl/bevrijding.html. Mochten er kaartjes over blijven, kosten deze aan de kassa € 20,-.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →