Rapport: ‘Veel praten over klimaat, weinig presteren’

Print
Rapport: ‘Veel praten over klimaat, weinig presteren’

Klimaatmars Maastricht Afbeelding: Michell Giebels

Sittard -

Nederland staat in de mondiale middenmoot als het gaat om klimaatprestatie. Er wordt meer over klimaatverandering gesproken, dan dat er daadwerkelijk wordt gepresteerd. Dat blijkt uit de Climate Change Performance Index 2019.

Nederland staat op de klimaatprestatieladder met 56 meest geïndustrialiseerde landen op plaats 28. Twaalf jaar geleden stond ons land op plek 30. De lijst wordt jaarlijks samengesteld op basis van ruim 350 energie- en klimaatexperts wereldwijd. Zij beoordelen landen op veertien indicatoren, verdeeld over vier categorieën: uitstoot broeikasgassen, opwekking hernieuwbare energie, energieverbruik en klimaatbeleid.

Zweden

Geen enkel land neemt voldoende preventieve maatregelen om de risico’s van de klimaatverandering te beteugelen, zo concludeert het rapport van de klimaatwaakhonden GermanWatch, New Climate en CAN. Daarom worden goud, zilver en brons dit jaar niet vergeven. Zweden bezet als ‘best of the rest’ plek vier, gevolgd door Marokko, Litouwen, Letland en het Verenigd Koninkrijk. Hekkensluiters zijn Korea, Iran en de Verenigde Staten. Saudi-Arabië bungelt helemaal onderaan met belabberde scores.

Als het gaat om het maken van klimaatbeleid, dan is Nederland eervol derde achter Portugal en Frankrijk. Op de andere hoofdthema’s scoort Nederland middelmatig en qua opwekking van hernieuwbare energie zelfs maar matig.