Vleermuisexcursie in De Dellen en het Meerssenerbroek

Print
Vleermuisexcursie in De Dellen en het Meerssenerbroek

Afbeelding: Henk Heijligers

Meerssen / Berg en Terblijt -

Vanaf de parkeerplaats bij Uitspanning De Nachtegaal, Gemeentebroek te Meerssen gaat op donderdagavond 11 april een vleermuisexcursie van start. De excursie, die om 20.00 uur begint, is gratis en duurt ruim twee uur. In verband met de aanwezigheid van grote grazers in de natuurgebieden kunnen honden niet mee.

In het hellingbos van De Dellen en het natuurontwikkelingsgebied Meerssenerbroek tussen Meerssen en Houthem is het lente. Overdag is er de zang van de vele vogels die druk in de weer zijn om hun territorium af te baken en te zorgen voor nageslacht. De nacht is voor de uilen [die nu al jongen kunnen hebben] en vleermuizen. Door gebruik te maken van apparatuur die de ultrasone geluiden van vleermuizen op kunnen vangen, de batdetector, is het mogelijk om vleermuissoorten te horen en zelfs op naam te brengen. Dat heeft er toe geleid dat in de laatste decennia veel bekend is geworden over vleermuizen.

Vleermuizen

De onderaardse mergelgroeven in Zuid-Limburg zijn bekende vleermuisverblijfplaatsen. Door de constante temperatuur en hoge luchtvochtigheid zijn deze bij uitstek geschikt om er te overwinteren. Nu het voorjaar weer is aangebroken hebben de vleermuizen de mergelgroeven verlaten en maken zij zich vooral nuttig. Ze verorberen per vleermuis duizenden kleine insecten per nacht. Bij de wandelpaden zijn ongetwijfeld gewone dwergvleermuizen te horen en boven het water van de Geul zullen met een beetje geluk watervleermuizen vliegen. Een unieke gelegenheid om meer te weten te komen over vleermuizen en ze nog te zien ook.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen