Cartoonist doet aangifte om doodsbedreiging Baudet

Print
Cartoonist doet aangifte om doodsbedreiging Baudet

Ruben L. Oppenheimer. Afbeelding: ANP

Huiscartoonist van De Limburger, Ruben L. Oppenheimer, uit Maastricht heeft aangifte gedaan tegen een persoon die onder een van zijn politieke spotprenten op sociale media oproept tot moord op Thierry Baudet, lijsttrekker van Forum voor Democratie.

„Het publieke debat mag scherp en fel zijn maar fysieke of doodsbedreigingen zijn de grens. Daar wil ik niks mee te maken hebben”, verklaart Oppenheimer.

Het is zeker niet de eerste keer dat de cartoonist te maken heeft met bedreigingen of verwensingen. Sinds de hele Erdogan-affaire is cartoonist Ruben L. Oppenheimer heel wat gewend. „Maar het gaat te ver als er onder een van mijn tekeningen wordt opgeroepen tot het vermoorden van de persoon die ik op de korrel heb genomen, in dit geval Baudet.”

Eerdere aangiftes

Oppenheimer doet wel vaker aangifte of maakt melding van een bedreiging bij het politiebureau van Maastricht, vertelt de tekenaar. Zijn assistent houdt zijn sociale media in de gaten en alarmeert Oppenheimer als er iemand flink over de schreef gaat. Hij schat het aantal aangiftes op ‘ongeveer tien in de afgelopen tien jaar’. „Met het Openbaar Ministerie heb ik afgesproken aangifte te doen zodra er opgeroepen wordt tot geweld. Helaas is niet altijd mogelijk om ook daadwerkelijk iets met deze aangifte te doen.”

Ruchtbaarheid aan de aangifte geven, is zeker niet iets wat Oppenheimer elke keer doet. Maar hij merkt dat het maatschappelijke klimaat in Nederland aan het veranderen is. Het wordt steeds giftiger zegt Oppenheimer. Bovendien gaat het nu niet over een bedreiging richting hem, maar richting Baudet. „Als je dan bedenkt dat cartoonisten, maar ook cabaretiers, journalisten en columnisten vaak het verwijt krijgen dat wij voor het huidige giftige klimaat verantwoordelijk zijn, vind ik het noodzakelijk om mij hierover flink uit te spreken. Ik wil hiermee laten zien dat ik doodsbedreigingen aan wie ik dan ook maar mag tekenen, pertinent afwijs.”

 

 

Charlie Chaplin

Op de bewuste spotprent – gepubliceerd in NRC - staat Baudet in bruin uniform en zwarte laarzen afgebeeld terwijl hij een wereldbol met daarop alleen Nederland op een vinger balanceert. Volgens Oppenheimer zou het gaan om een parodie op Charlie Chaplin en niet om een vergelijking met Adolf Hitler.

 

 

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee