Villa Via Nova eerste volledig gasvrije buurt

Print
Villa Via Nova eerste volledig gasvrije buurt

Het Villa Via Nova-terrein in Valkenburg. Afbeelding: De Limburger

Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Vilt / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt -

Het nieuwbouwproject op het Via Villa Nova-terrein wordt de eerste volledig gasvrije woonbuurt in Valkenburg. Er zijn straks ook geen eigen gastanks toegestaan.

Op het terrein wordt hoe dan ook geen aardgasleiding aangelegd. De gemeente speelt daarmee in op de eis van het Rijk dat Nederland in de toekomst los moet komen van het aardgas. Vanaf 1 juli mogen nieuwe woningen ook niet meer aangesloten worden op het gasnet.

Gastank

Op het Via Villa Nova-terrein gaat het gemeentebestuur een stapje verder. Het bestemmingsplan wordt aangepast, waarmee expliciet wordt vastgelegd dat toekomstige bewoners ook zelf geen gastank mogen neerzetten op hun eigen terrein.

Villa Via Nova eerste volledig gasvrije buurt
De entree vanaf de Nieuweweg. Foto: De Limburger

„Gastanks zijn voor de wet bouwwerken”, legt wethouder Carlo Vankan uit. „Daar moet je dus een bouwvergunning voor aanvragen. En die kunnen we in principe altijd weigeren als daar goede redenen voor zijn. Maar dat leidt in de praktijk vaak tot discussie.”

Verbieden

Door het gebruik van eigen gastanks op voorhand te verbieden, wil de gemeente dat voorkomen. „Als mensen daar een bouwkavel of een woning kopen, weten ze dat daar geen gas is toegestaan”, aldus de wethouder. „Dat kan achteraf dus geen verrassing meer zijn voor de bewoners.”

Het exclusieve verbod geldt niet voor olietanks. Maar de kans dat bewoners voor zo’n oplossing kiezen, is klein, verwacht wethouder Rémy Meijers. „Aan olietanks zijn nog meer milieueisen verbonden, dat is voor mensen hier geen reëel alternatief.”

Villa Via Nova eerste volledig gasvrije buurt
Het bouwterrein vanaf de Reinaldstraat gezien. Foto: De Limburger