Provinciale Statenverkiezingen

Helft Provinciale Staten bestaat uit nieuwe namen

Print
Helft Provinciale Staten bestaat uit nieuwe namen

Donderdag worden dertig nieuwe Statenleden geïnstalleerd. Afbeelding: ANP

Op het gouvernement worden donderdag de nieuwe Provinciale Staten beëdigd. Ruim de helft van de 47 leden bestaat uit nieuwkomers.

Formeel zijn het in totaal dertig nieuw gekozen Statenleden die de eed of de belofte afleggen. De vijf gedeputeerden zijn echter moeilijk tot de categorie ‘groentje’ te rekenen. Zonder hen gaat het om vijfentwintig nieuwelingen.

Forum voor Democratie maakt donderdag met zeven Statenleden, veelal (voormalig) ondernemers en managers, zijn entree. De andere verkiezingswinnaar, GroenLinks, presenteert drie nieuwe namen. Onder hen lijsttrekker en oud-wethouder van Mook en Middelaar Pepijn Baneke en Thea Jetten, projectleider bij natuurorganisatie IVN.

Boétegewoëne Boétezitting

Ook de VVD-fractie verwelkomt drie nieuwkomers en krijgt met voormalig Kamerlid Karin Straus een nieuwe aanvoerder in de Staten. Ondernemer en voorzitter van de Boétegewoëne Boétezitting, Leon Bastiaans uit Venlo gaat ook voor de VVD de Staten in. Bij het CDA maken twee oud-wethouders hun opwachting, Marlou Absil (Peel en Maas) en Mirjam Depondt (Maastricht). Die laatste was tot voor kort directeur van corporatie Woonpunt.

De PVV krijgt er vier nieuwe fractieleden bij, veelal zijn zij gescout bij de grote wervingscampagne voor de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar. Zo stond Charline Jiménez Hastenrath op de kandidatenlijst in Venlo. Oud-wethouder van Landgraaf René van der Valk maakt zijn opwachting bij de SP. Bij D66 komt Marlou Jenneskens erbij, tot voor kort de assistent van deputé Hans Teunissen.

Vrouwen

Dertien vrouwen maken straks deel uit van Provinciale Staten, dat zijn er twee meer dan in de vorige constellatie. Lokaal Limburg (twee zetels) is de enige fractie die alleen uit mannen bestaat. De samenstelling van de Staten zal nog veranderen als het nieuwe college wordt geïnstalleerd en andere kandidaten alsnog doorstromen.

Vóór de installatie van de nieuwkomers wordt woensdag eerst afscheid genomen van de vertrekkend Statenleden. Onder hen Edwin Bus, die twintig jaar onafgebroken in de Staten zat. Bijna al die jaren zat hij er namens de SP, in april vorig jaar stapte hij uit de partij en ging hij door als eenmansfractie. Ook Jos van Rey vertrekt. De voormalig VVD-wethouder zat verdeeld over verschillende periodes bijna tweeëntwintig jaar in de Staten. Jeu Titulaer van het CDA neemt woensdag na zestien jaar afscheid.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen