Politiek Roermond voor weren buitenlanders uit coffeeshops

Print
Politiek Roermond voor weren buitenlanders uit coffeeshops

De buurt rond Sky zou handhaving van het I-criterium als voorlopige oplossing toejuichen. Afbeelding: John Peters

Roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Een grote meerderheid van de Roermondse politiek is voorstander van invoering van het zogeheten I-criterium voor de twee coffeeshops in de binnenstad. Buitenlanders mogen dan niet meer binnen.

Het ingezetenencriterium kan een snellere oplossing bieden voor de overlast voor omwonenden dan verplaatsing van de coffeeshops, waar in Roermond al jaren over wordt gediscussieerd. Eind dit jaar, in de raadsvergadering van 19 december, moet er eindelijk een besluit vallen. Dan zijn alle onderzoeken - geschikte locaties, voorwaarden, straathandel, I-criterium - afgerond. Maar zelfs als er een nieuwe locatie uit de bus rolt èn de eigenaar van de coffeeshops Sky en Skunk mee wil werken aan een verhuizing, duurt het nog zeker twee jaar voordat alle procedures zijn afgerond. Als er bezwaren komen, is dat waarschijnlijk nog langer.

Duitsers

In Roermond bestaat de klandizie van de coffeeshops voor een groot deel uit Duitsers. Bovendien is het aantal drugstoeristen fors toegenomen, sinds Sittard-Geleen in juni 2016 besloot geen buitenlanders meer toe te laten in zijn coffeeshops. Ook Venlo hanteert het I-criterium, zij het dat deze gemeente een uitzondering maakt voor Duitsers die binnen een straal van dertig kilometer wonen. Indien Roermond ook gaat handhaven op het I-criterium zal dat leiden tot minder bezoekers en dus minder overlast in de directe omgeving van de coffeeshops.

Vandaar dat de politiek - alleen de LVR liet zich er maandag tijdens een commissievergadering nog niet over uit - het I-criterium als mogelijke eerdere oplossing ziet. Een tijdelijke verplaatsing van één of twee coffeeshops als ‘tussenoplossing’ , zoals GroenLinks en LVR eerder al eens opperden, komt er waarschijnlijk niet.

Politiecapaciteit

Invoering van het I-criterium betekent dat Roermond (tijdelijk) extra politiecapaciteit en boa’s nodig heeft voor de handhaving en om een toename van de illegale straathandel de kop in te drukken. Voor de politieke partijen is dat een nadrukkelijke voorwaarde. Een woordvoerder van de buurt rond coffeeshop Sky aan de Venloseweg, waar vooral veel verkeershinder is, laat weten invoering van het I-criterium als voorlopige oplossing toe te juichen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen