Prijs politie voor beveiligers Roermondse binnenstad

Bart Heerema (midden) en Jacky Nizet (rechts) van het RIT lopen geregeld bij Roermondse winkeliers binnen. © René Corten

Het Retail Intervention Team in Roermond, beter bekend als de beveiligers van de binnenstad, heeft een landelijke waarderingsprijs van de politie gewonnen.

Gertie Driessen

Het gaat om de Couleur Bokaal, een prijs die in het leven is geroepen door de stichting Waardering en Erkenning Politie (WEP), waarvan voormalig korpschef van de politie Limburg-Noord Bryan Rookhuijzen directeur is. De award is een blijk van waardering voor de samenwerking tussen gemeente, winkelierskoepel BIZ, politie en beveiligingsbedrijf RED Security. Ook de provincie betaalt mee aan het project.

Het Retail Intervention Team bestaat uit tien mensen van RED Security die dagelijks met zijn tweeën door de binnenstad lopen. Zij fungeren als een soort verlengstuk van politie en gemeente. Signaleren rotzooi, maken een praatje met winkeliers, zijn alert op verdachte situaties en helpen toeristen of winkelend publiek. In dat opzicht hebben ze ook een gastheerfunctie.

De beveiligers werken nauw samen met de politie. Ze starten en eindigen hun dagelijkse route op het politiebureau om bijzonderheden met de wijkagenten Ron Metsemakers en John van den Beuken van de binnenstad uit te wisselen, van wie tevens het idee voor de voordracht komt.

Winkelverbod

Is er echt iets loos dan zijn de lijntjes tussen beveiligers en politie kort en zijn de agenten snel ter plekke. Ook is er een app, waarmee de winkeliers zowel met elkaar als met het RIT contact houden. Afgelopen jaar kreeg het RIT, dat sinds 2012 bestaat maar aanvankelijk alleen in de kerstperiode werd ingezet, 400 meldingen. Naar aanleiding daarvan werden 78 aanhoudingen verricht.

De waarderingsprijs, bestaande uit een stoeptegel met de tekst ‘Samen veilig, met dank aan elkaar’ en een bokaal, werd dinsdagmiddag uitgereikt door Bryan Rookhuijzen in de Oranjerie.