Beslag op 346 trucks van Jost Group wegens mensenhandel

Print
Beslag op 346 trucks van Jost Group wegens mensenhandel

Archieffoto. Afbeelding: De Limburger

Ulestraten -

Het Belgische vervoersbedrijf Jost wordt beschuldigd van 947 gevallen van mensen­handel. De rechtbank in Luik heeft het Openbaar Ministerie toestemming gegeven om 346 trucks van het vervoersbedrijf Jost Group in België in beslag te nemen. De Nederlandse dochter-bedrijven blijven buiten schot.

De uit Büllingen in de Oost-Kantons afkomstige transporteur met een hoofdzetel in het Luxemburgse Weiswampach wordt door justitie in België verdacht van grove uitbuiting van chauffeurs uit Oost-Europa. Er zou voor 55 miljoen euro te weinig aan lonen betaald zijn.

Gerekruteerd

In 2017 werd huiszoeking gedaan bij bestuurder Roland Jost van de Jost Group. Tussen 2014 en 2016 zou het bedrijf volgens het Belgische parket zo’n 1100 Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs gerekruteerd hebben om in België te komen werken onder de arbeidsvoorwaarden van hun thuisland. Hierbij zouden de chauffeurs en de Belgische sociale zekerheid voor tientallen miljoenen zijn opgelicht. Vier personen, onder hen Roland Jost, werden aangehouden maar later weer vrijgelaten in afwachting van de resultaten van het onderzoek. Dat onderzoek duurde tot begin dit jaar.

In hoger beroep stond de Luikse rechter toe dat het Belgische Openbaar Ministerie 346 trucks in beslag kan nemen als onderpand voor de achterstallige be­talingen. Het is onzeker of dit ook daadwerkelijk gebeurt. Jost Group heeft nog niet op dit besluit gereageerd. Het bedrijf heeft meer dan 1500 trucks. Jost Group Transport & Logistics ontkende al eerder de beschuldigingen. Er is volgens het bedrijf sprake van ‘verspreiden van valse informatie’ en het ‘destabiliseren’ van de onderneming door het parket.

De uitspraak in België heeft geen gevolgen voor de Nederlandse Jost-Groupdochters meldt de ­directie van Kuijpers Cargo Service BV in Ulestraten. Dit transportbedrijf heeft 130 eigen trucks en ongeveer tweehonderd mensen in dienst. Ook KWL Warehousing & Logistics in Ulestraten is een dochter.

Sociale dumping

Het ontduiken van minimum­lonen en sociale premies heet ­sociale dumping. Het speelt ook elders. Bekend is de zaak van transportbedrijf Martin Wismans in Venlo waar recent Filipijnse chauffeurs werden uitgebuit. Ze werkten voor 690 euro netto per maand en woonden vaak weken in hun cabine.