Jan Smeets: ‘Pinkpop-meisje was niet altijd even geliefd’

Print
Jan Smeets: ‘Pinkpop-meisje was niet altijd even geliefd’

Afbeelding: ANP Kippa

‘Mr. Pinkpop’ Jan Smeets mag woensdagmiddag een eervolle taak uitvoeren; hij mag de eerste Pinkpop Jubileum Munt slaan. Het kenmerkende logo van het festival, het meisje met de zwarte krullen en roze blouse, krijgt een prominente plek op de munt. Dat logo was niet altijd even geliefd. „Aan het begin kreeg ik veel kritiek erop”, zegt Jan Smeets in een interview met BuzzE.

De eerste drie jaren van het festival maakte Jan Smeets zijn affiches zelf, maar was daar niet tevreden over „die waren in armoede geboren”. In 1973 vroeg Jan reclametekenaar Bert Abell om een logo te ontwerpen, wat leidde tot een volledige pop in het roze. Jan vertelt dat het ontwerp toentertijd helemaal niet goed is gevallen. Het zou „te kinderachtig” zijn. De roze pop zou ook niks te maken hebben met pop op Pinksteren, waar Pinkpop voor staat.

Jan Smeets: ‘Pinkpop-meisje was niet altijd even geliefd’
Foto: ANP Kippa

Rond de jaarwisseling werd het huidige logo geïntroduceerd. Het lichaam van de pop werd weggehaald en alleen haar „Betty Boop-achtige gezicht” bleef over. Het logo is niet meer lost te denken van het festival. „Uiteindelijk werd het logo sterker dan de klacht”, aldus Jan.

Gecharmeerd

Jan Smeets is ter voorbereiding op de ceremonie in Landgraaf al even gaan kijken bij de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht. Daar was hij diep onder de indruk van de geschiedenis en de werkzaamheden van het instituut dat naast voor Nederland ook voor andere landen munten slaat. „Ik ben erg gecharmeerd van dit soort dingen”, zegt hij. Ook vindt hij het „een hele eer” om zo’n onderscheiding te krijgen.

Jan Smeets: ‘Pinkpop-meisje was niet altijd even geliefd’
Foto: ANP

Jan Smeets heeft zich verbaasd over hoeveel liefhebbers van munten er zijn. Volgens Jan zijn Nederlanders echte muntenverzamelaars. „Je verschiet ervan als je kijkt hoeveel mensen ermee bezig zijn.” Hij zegt dat zich al velen hebben gemeld die geïnteresseerd zijn in de munt.

Op kantoor

Jan Smeets heeft al een mooi plekje voor zijn onderscheiding in gedachten. „Ik zet het achter mij neer op kantoor, zodat als mensen binnenkomen ze ernaar kunnen kijken.” Heel bewust gaat hij de munt niet thuis neerzetten. „Ik heb al zo veel prullaria in huis, ik verzuip erin. Ja, in 50 jaar bouw je heel wat op hè.” Van de jubileum munt zijn 6.000 exemplaren verkrijgbaar. De munt is alleen voor de liefhebber, er kan namelijk niet mee betaald worden.

Abonneer je op onze podcast via Spotify, iTunes of Stitcher.

Volg alles over Pinkpop 2019

> delimburger.nl/pinkpop