Weerter wethouder Geert Gabriëls informateur provinciale coalitie

Print
Weerter wethouder Geert Gabriëls informateur provinciale coalitie

Een week na de provinciale verkiezingen liggen alle opties voor een nieuwe coalitie nog open. Afbeelding: ANP

Weert / Laar / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

Wethouder Geert Gabriëls van Weert wordt samen met CDA-leider Ger Koopmans informateur bij de vorming van een nieuwe provinciale coalitie. De eerste gespreksronde is geweest, alle opties liggen nog open.

Koopmans en Gabriëls gaan volgende week met de winnaars van de verkiezingen in gesprek om helder te krijgen wat de inzet is van deze vier partijen, welke samenwerkingen mogelijk zijn en wat eventuele breekpunten zijn. Het gaat om Forum voor Democratie, GroenLinks, Partij voor de Dieren en Lokaal Limburg. Deze gespreksronde moet beschouwd worden als een tussenfase. ‘Dit heeft nog géén directe relatie met een mogelijke coalitie’, schrijft Koopmans in een update aan Provinciale Staten.

Lees ook: Helft Provinciale Staten bestaat uit nieuwe namen

Hij heeft afgelopen vrijdag korte verkennende gesprekken gevoerd met alle gekozen partijen. Op basis daarvan maakt hij nog geen schifting.

Links of rechts

De verkiezingsuitslag geeft geen aanleiding om nu al te kiezen voor een coalitie over links of over rechts. Bovendien, schrijft de CDA-leider, sluit vooralsnog geen enkele partij een ander uit. Er leven vooral een hoop vragen over elkaars politieke uitgangspunten en standpunten. ‘Bijvoorbeeld over de wenselijkheid, tempo, haalbaarheid en inhoud van de energietransitie.’ De gesprekken met de winnaars - met Forum voor Democratie en GroenLinks ook meteen de twee uitersten - zijn bedoeld om hier helderheid over te krijgen. Partij voor de Dieren en Lokaal Limburg groeien allebei naar twee zetels en kunnen nodig zijn om een nieuwe coalitie aan een meerderheid te helpen.

Hoe lang deze fase van de formatie duurt, kan Koopmans niet voorspellen.

GroenLinks

Geert Gabriëls wordt aangetrokken als extern informateur. De populaire wethouder van Weert Lokaal, waar Koopmans een zeer goede band mee heeft, is lid van GroenLinks. De keuze voor hem zegt niets, beweert de CDA’er, over de deelname van die partij aan de coalitie of over een deputéschap. Hij is vooral gevraagd vanwege de manier waarop hij de formatie in Weert heeft aangepakt. Na de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar kwam Gabriëls’ partij veruit als grootste uit de bus. Vervolgens heeft hij een bijna raadsbrede coalitie en akkoord op hoofdlijnen gesmeed.

Donderdag worden de nieuwe leden van Provinciale Staten geïnstalleerd. Formeel moeten zij nog instemmen met de aanpak. Naar verluidt hebben alle fractievoorzitters al aangegeven akkoord te gaan. Het CDA verloor twee zetels maar is de grootste partij gebleven in Limburg. Forum voor Democratie is de grootste winnaar en heeft – net als de PVV – zeven zetels. De VVD is de vierde partij. GroenLinks verdubbelde naar vier zetels.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen