Born haalt driedaags carnavalsevenement binnen

© Harry Heuts

Born vormt medio november het decor van een groot provinciaal evenement, dat alles bij elkaar drie dagen in beslag neemt. Centraal staat het Limburgs kampioenschap voor zaate hermeniekes. Plaats van handeling is een feestpaviljoen in het kerkdorp.

Laurens Schellen

De organisatie rekent alles bij elkaar op zeker tweeduizend bezoekers, zegt woordvoerster Sanne Tesselaar. Het festijn, officieel het Limburgs Zaate Hermeniekes Konkoer (LZHK) gedoopt, vindt op zaterdag 16 november plaats. Maar ook de avond ervoor en dag erna is er sprake van een vol programma. Op zondag 17 november staat de halve finale van het Kinjer Vastelaovend Leedjesfestival (KVL) op de rol, op vrijdag 15 november een feestavond met optredens van onder anderen Limburgse artiesten.

Wonder

Het evenement, dat inmiddels toe is aan de 37ste editie, wordt op touw gezet door de Bornse zaate hermenie Mörge Geit Baeter!?, die bij de vorige aflevering van het concours in Swalmen als winnaar uit de bus rolde. Dat laatste mag een klein wonder heten, want de Bornse kapel is pas drie jaar geleden opgericht.

„Werkelijk niemand van ons had toen ooit kunnen bevroeden dat we nu al bezig zouden zijn met de organisatie van dit kampioenschap”, lacht Tesselaar, die zelf binnen het bonte gezelschap de altsax hanteert. De wedstrijd staat overigens ook open voor muziekkapellen van buiten de provincie. „Maar de ervaring van andere jaren leert dat het leeuwendeel van de deelnemers uit Limburg komt”, zegt de 20-jarige Bornse.

De exacte plaats van handeling van de feestmarathon staat volgens Tesselaar nog niet vast. „Daarover zijn we nog in overleg met de gemeente. Waarschijnlijk ergens centraal in het dorp. Op korte termijn hakken we daarover knopen door.”

Financiering

Wat het driedaagse evenement gaat kosten, zegt Tesselaar nog niet te kunnen aangeven. Vaststaat dat de financiering vooral moet komen uit bijdragen van sponsoren en de baromzet in het feestpaviljoen. Daarnaast rekent de organisatie op subsidie van gemeente en provincie, zo laat Wil Lemmens van de organisatie weten.