Krant sleept Kerkrade voor de rechter na publicatie camerabeelden

Het raadhuis van Kerkrade. © Luc Lodder

De Limburger gaat een kort geding aanspannen tegen Kerkrade. De krant eist dat de gemeente camerabeelden van een verslaggever in het stadhuis van haar website verwijdert.

Theo Sniekers

De journalist kon op 27 februari buiten de raadszaal horen dat Heerlens burgemeester Ralf Krewinkel als tweede was geëindigd in de burgemeestersrace in Kerkrade. Dat werd in een besloten raadsvergadering meegedeeld door de vertrouwenscommissie.

De Limburger publiceerde een dag later over Krewinkels kandidatuur, en meldde meteen dat de krant bij toeval aan de informatie was gekomen. De vertrouwenscommissie oordeelde evenwel na bestudering van de videobeelden dat er sprake was van afluisteren en deed aangifte.

Legaal

Het Openbaar Ministerie liet echter op 13 maart niets heel van die verdenking. De journalist mocht in het stadhuis zijn, gebruikte geen technisch hulpmiddel om het gesprek in de raadszaal te kunnen horen en schond geen ambts- of beroepsgeheim.

Lees ook: OM: journalist De Limburger valt niets te verwijten

Het college van Kerkrade liet daarna op 21 maart de beelden waarop de journalist in het stadhuis wordt gevolgd op de gemeentelijke website zetten. ‘In de media circuleren verschillende meningen en opvattingen’ over het handelen van de verslaggever, voert het college op de site ter verklaring aan. Het wil ‘maximale openheid’ betrachten.

Schandpaal

Charissa Koster, media-advocaat van De Limburger, ziet dat geheel anders. Kerkrade wekt de indruk dat de verslaggever ‘koste wat kost aan de schandpaal moet worden genageld’, schrijft ze aan burgemeester Jos Som. Het publiek zou mede door een bij de beelden geplaatste ‘suggestieve’ tekst moeten geloven dat hij iets ‘oneigenlijks’ heeft gedaan, terwijl er van strafbare feiten geen sprake is.

Kerkrade is „een slechte verliezer”, voegt hoofdredacteur Bjorn Oostra van De Limburger daar aan toe.

Lees ook: Reconstructie: zo verliep de burgemeestersrace in Kerkrade waar Ralf Krewinkel tweede werd

Schade

Ook al heeft de gemeente het gezicht van de verslaggever op de beelden onherkenbaar gemaakt, zijn persoonlijke levenssfeer is ernstig geschaad, schrijft Koster aan Som. Dat terwijl de ‘ongegronde’ aangifte hem al schade heeft berokkend. Nu de gemeente woensdag niet zoals geëist de beelden van haar website haalde, spant de krant een geding aan.

Kerkrade reageerde woensdag niet op persvragen over deze kwestie. Gouverneur Theo Bovens moest eerder zijn harde beschuldigingen tegen De Limburger intrekken na bestudering van de camerabeelden en onder dreiging van een geding van de krant.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal