Zeven jaar na zijn verdwijning wordt Hugo Charles doodverklaard

Print
Zeven jaar na zijn verdwijning wordt Hugo Charles doodverklaard

Afbeelding: Harry Heuts / Fotojournalist MGL

Echt -

De in 2012 verdwenen autohandelaar en autocoureur Hugo Charles uit Echt mag doodverklaard worden. Dat blijkt uit uitspraak die de rechtbank Roermond op 21 maart heeft gedaan.

De rechters zijn van oordeel dat een ‘rechtsvermoeden van overlijden’ bestaat nu meer dan vijf jaar zijn verstreken sinds de vermiste Echtenaar levend is gezien.

Sinds vrijdag 29 maart 2012 heeft de familie Charles taal noch teken meer van hem vernomen. Met het besluit van de rechtbank dat hij doodverklaard mag worden, kan de gemeente Echt-Susteren, waar Hugo Charles zijn laatste adres had, hem inschrijven in het overlijdensregister.

Moeilijk

Toen Hugo Charles eind maart 2017 exact vijf jaar spoorloos was en het onderzoek van de politie nog steeds muurvast bleek te zitten, liet Charles zakenpartner en boezemvriend Wim Vintgens in De Limburger al weten dat de twee volwassen dochter ooit voor de ‘helse afweging’ zouden komen te staan om hun vader officieel dood te laten verklaren. ,,Na vijf jaar dringt in verdwijningszaken de bittere werkelijkheid zich op dat de vermissing ook juridisch afgehandeld moet worden”, zei de woordvoerder van de familie Charles destijds.

Nu deze ‘zeer moeilijke beslissing’ door zijn twee dochters is genomen, vindt Vintgens het niet meer gepast om namens de familie te reageren. Hij verwees door naar Charles’ jongste dochter Amber. Zij wilde woensdagavond niet reageren.

In De Telegraaf en in de Staatscourant verscheen in januari van dit jaar de - wettelijk verplichte - oproep aan Hugo Charles om zich op 14 maart te melden bij de rechtbank in Roermond. Dat gebeurde niet. Zijn kinderen dienden op die dag het verzoek in om hun vader dood te laten verklaren.

Beloning

Bij zijn verdwijning in 2012 vertrok de 47-jarige Hugo Charles om acht uur ’s avonds vanuit Echt naar een afspraak in Waardenburg. Wie hij daar zou ontmoeten, is nooit opgehelderd. Rond half tien had hij nog telefonisch contact met het thuisfront. Sindsdien is hij spoorloos. De Audi van Charles werd op 2 april 2012 door de politie aangetroffen op een parkeerplaats langs de A12. De politie zette tientallen rechercheurs op de zaak. Zij boekten geen resultaat. Ook een beloning van 10.000 euro voor de gouden tip leverde niets op.