Van Ploeg naar Ploegendienst: de industrialisatie van het agrarische platteland

De onthulling van het industriemonument voor het gemeentehuis in Panningen, in 1962 © Patrick van ‘t Hooft / Museum Peel en Maas

Tweede kamerlid Mustafa Amhaouch opende vrijdag 22 maart in Museum Peel en Maas in Helden de tijdelijke tentoonstelling ‘Van Ploeg naar Ploegendienst’. Na deze officiële handeling werd tevens het gelijknamige canonboek officieel gepresenteerd.

Henk Schmitz

Het rijk geïllustreerde boek Van Ploeg naar Ploegendienst gaat over de agrarisch georiënteerde regio waar met name in de late jaren vijftig de industrie post vat: in Panningen en Beringe, maar ook op de ‘handelsterreinen’ in de andere kernen van Peel en Maas.

Het verhaal van de opkomst van de industrialisatie van Peel en Maas vanaf 1900 wordt verteld aan de hand van (historische) foto’s, illustraties, objecten en korte teksten. Onder andere de gemeentelijke inspanningen en de sociale en culturele gevolgen ervan voor de inwoners van de gemeente passeren de revue. Ook de positionering van Panningen door het Rijk als ontwikkelingskern krijgt de nodige aandacht.

Letterlijk hoogtepunt van de tentoonstelling is de drie meter hoge replica van het industriemonument dat zich voor het gemeentehuis in Panningen bevindt. Dit monument werd in 1962 onthuld ter gelegenheid van de opening van het plaatselijke industrieterrein. Temidden van tal van historische objecten en geluiden van ratelende en krakende machines wanen bezoekers aan de tentoonstelling zich in de begindagen van het geïndustrialiseerde tijdperk.

De tentoonstelling is het hele jaar is geopend voor publiek, van oktober tot en met april op woensdag en zondag van 13 tot 17 uur en van mei tot en met september op woensdag tot en met zondag van 13 tot 17 uur. Het boek ‘Van Ploeg naar Ploegendienst’ is voor 5,00 euro verkrijgbaar in de museumwinkel en in de plaatselijke boekhandels.

Museum Peel en Maas is gevestigd op locatie Kerkeböske, Aan de Koeberg 3 in Helden.