Rector UM hekelt meldpunt Forum voor Democratie tegen docenten

Print
Rector UM hekelt meldpunt Forum voor Democratie tegen docenten

Rianne Letschert Afbeelding: Laurens Eggen

Maastricht / Itteren -

Het meldpunt van Forum voor Democratie (FVD) waar gevallen van ,,linkse indoctrinatie’’ in het onderwijs kunnen worden gemeld, druist in tegen alles de Universiteit Maastricht voor staat.

Dat schrijft rector magnificus Rianne Letschert op Twitter, in reactie op de instelling van het meldpunt door de partij van Thierry Baudet. De universiteit staat volgens haar voor „onafhankelijke wetenschapsbeoefening, academische vrijheid en het zijn van een veilige leer- en werkomgeving.” Het College van Bestuur is volgens haar trots op zijn docenten „die iedere dag een dergelijke omgeving creëren.”

Het meldpunt kon eerder ook op weinig steun rekenen in de Tweede Kamer. ,,Walgelijk’’, noemde VVD’er Rudmer Heerema het woensdag. Ook andere partijen toonden zich bezorgd. Kamerlid Harm Beertema (PVV) sprak zich als enige ondubbelzinnig uit voor het meldpunt.

Filmen

Heerema wilde van minister Arie Slob (Onderwijs) weten ,,in hoeverre het filmen van een leraar en het plaatsen van een filmpje is toegestaan’’. De bewindsman wees erop dat of en hoe leerlingen hun telefoon op school kunnen gebruiken, in principe aan de leiding van de school is. Het zijn ook de scholen die kunnen bepalen hoe overtredingen van de regels worden bestraft.

De meeste partijen zijn het erover eens dat het filmen van docenten en verspreiden van filmpjes de sociale veiligheid niet ten goede komt. Beertema benadrukte dat hij eerder al heeft voorgesteld mobieltjes te verbannen uit de klas. Maar zolang ze zijn toegestaan, is het goed als leerlingen ,,proberen de vreselijke linkse zelfvoldaanheid van leraren te ontmaskeren’’.

Twitter

Hij zei regelmatig grof te worden benaderd op Twitter. ,,Ik ben gisteren nog voor Goebbels uitgemaakt door een leraar geschiedenis’’, aldus Beertema, verwijzend naar de propagandaminister van nazi-Duitsland. ,,En hij schreef Joseph met een ‘f’, dat was misschien nog wel het ergste!’’

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen