Deurwaarder in het nauw gedreven, maar justitie heeft niet genoeg bewijs

Print
Deurwaarder in het nauw gedreven, maar justitie heeft niet genoeg bewijs

Foto ter illustratie. Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Neeritter / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Een deurwaarder van Hafkamp Gerechtsdeurwaarders is dinsdag in Neeritter naar eigen zeggen in gijzeling genomen door de man bij wie hij aan de deur kwam voor een openstaande vordering.

Dat schrijft de directeur van het deurwaardersbedrijf woensdag op LinkedIn.

De gijzeling heeft volgens Hafkamp in totaal zo’n twintig minuten geduurd. De deurwaarder kwam bij de man aan de deur, omdat hij nog een boete had openstaan. ,,Normaal gesproken komen wij nooit binnen, maar de man trok hem hardhandig aan zijn jas en capuchon de woning in. Vervolgens werd de deur afgesloten”, zegt directeur Mark Hafkamp. De medewerker vond dit allesbehalve prettig en wilde 112 bellen. Toen de bewoner dat zag werd hij kwaad en nam hij de telefoon af.

Dood

De inwoner van Neeritter dwong hem om contact op te nemen met het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) over zijn boete, maar moest zwijgen over de gijzeling. ,,Ik maak je dood als je iets zegt over de gijzeling”, legt de directeur uit.

Seponeren

De medewerker van Hafkamp Gerechtsdeurwaarders heeft aangifte gedaan, maar kreeg snel te horen dat de zaak geseponeerd is door het Openbaar Ministerie. Volgens Mark Hafkamp is zijn medewerker diep teleurgesteld dat er zo laconiek met de zaak wordt omgegaan vanuit het OM. En niet alleen hij, ook de directeur vindt het triest. ,,Ik ga zeker nog verder actie ondernemen. Dit kan gewoonweg niet. Als iedereen daarmee wegkomt, kunnen we net zo goed stoppen met ons werk. Het rechtvaardigheidsgevoel is verdwenen”, zegt Hafkamp.

Volgens het OM Limburg is de zaak geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. ,,Er is hier sprake van een één-op-éénsituatie waarbij van zowel de kant van het slachtoffer als van de verdachte niet bewezen kan worden wat er precies heeft plaatsgevonden. Er ontbreekt de mogelijkheid om extra bewijs toe te voegen, waardoor we niet verder komen”, zegt perswoordvoerder van het OM Limburg Gertjan Bos.

Incidenteel

Het deurwaardersbedrijf met het hoofdkantoor in Venlo bezoekt zo’n 35.000 tot 40.000 woningen per jaar en dit is een zeldzaam incident, laat de directeur weten. De medewerker raakte niet gewond. Hafkamp: ,,Gelukkig krijgen we veel steun van onder meer de opdrachtgever. De aandacht en het begrip van het Centraal Justitieel Incassobureau stellen wij bijzonder op prijs.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu