Uitvoering van Johannes Passion kondigt Goede Week aan

Pastoor Bronnenberg zelf in de weer met het ophangen van de banier. © Daphne Evers

De uitvoering van de Johannes Passion vrijdag 12 april in de St. Petruskerk in Gulpen betekent de start van de Goede Week.

Jef Bonten

Zonder enige blijk van hoogtevrees, maar wel voorafgegaan door een schietgebedje, heeft pastoor-deken Paul Bronnenberg vorige week de banieren die de uitvoering van de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach aankondigen zelf op zijn kerk bevestigd. Alsof het zijn dagelijkse klus was, boorde hij, op zeven meter hoogte gaten, zette hij pluggen en bevestigde elastieken om de banieren op te spannen. De mannen op de hoogwerker luisterden gehoorzaam naar de mobiele aanwijzingen van vrouwelijke vrijwilligers en het voltallige kerkbestuur op de begane grond. Op de vraag of de pastoor-deken hoogtevrees had, zei hij zonder trilling in zijn stem: “Nee, niet echt hoogtevrees, maar ik ben toch blij dat mijn hoogtestage erop zit!”

Uniek voor het Heuvelland

De twee banieren terzijde van de hoofdingang kondigen als start van de Goede Week een bijzonder Bachconcert aan, dat op vrijdag 12 april om 20.15 uur in de St. Petrus zal plaatsvinden. In een sfeervol belichte parochiekerk wordt die avond, voor het eerst wat Gulpen betreft, de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach uitgevoerd. Uitvoerenden zijn het Kempisch Kamerkoor (dat in het Brabantse Eersel dit werk dit jaar al voor de 12e keer presenteert), aangevuld met een tiental semiprofessionele gastzangers uit het Heuvelland. Eveneens uit Limburg afkomstig zijn de vijf solisten: Judith Weusten (sopraan), Jan Caals (evangelist), Rob Meijers (altus), Huub Claessens (Christus) en Joris van Baar (basaria’s). Koor en solisten worden door het vaste barokorkest Concerto Barocco begeleid. De algehele leiding is in handen van dirigent Cees Wouters.

Voor wie de Matthäus Passion wel kent, maar de Johannes Passion (nog) niet, een summiere uitleg aangaande overeenkomsten en verschillen. Beide passies zijn gecomponeerd door Johann Sebastian Bach. De Johannes Passion is muzikaal wat feller, dynamischer en duurt wat korter dan de beroemdere Matthäus Passion. Maar ze is minstens zo rijk aan melodieën en tekstinhoud. Al vanaf het openingskoor Herr unser Herrscher staat de snaar gespannen en zullen bij het publiek de rillingen over de rug lopen. Evangelist Jan Caals verhaalt over de laatste dagen van Christus’ leven, waarin Zijn lijden voelbaar is. Lyrische aria’s en een berustend slotkoor Ruhet Wohl zullen niet nalaten de bezoekers te emotioneren.

Deze uitvoering is een bijzonder cultureel evenement in het Heuvelland en tevens een mooie start van de Goede Week.

De kaartverkoop verloopt via: www.tickli.nl; losse kaartverkoop ook via het Parochiecentrum van de St. Petruskerk, Kapelaan Pendersplein 10 in Gulpen (dinsdag en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur, tel. 043-4501226) en bij het VVV-kantoor. Er bestaat ook de mogelijkheid om eventueel voor het concertbegin nog een kaartje te kopen. De kerk is vanaf 19.30 uur geopend. Zie voor meer informatie: www.johannespassionbach.nl. Telefonische informatie via 06-23146476.