Maatwerk

Ondernemers Venlo aan het handje de grens over

Print
Ondernemers Venlo aan het handje de grens over

Grafiek uit de Duitslandscan.

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Ondernemers in Venlo willen graag zakendoen in Duitsland, maar weten vaak niet hoe. Om ze te helpen, worden ze individueel begeleid bij de eerste stappen de grens over.

Ondernemend Venlo maakte het besluit donderdag bekend bij de presentatie van de ‘Duitslandscan’. Het onderzoek toont aan dat veel ondernemers het buurland een interessante markt vinden, maar dat slechts een beperkte groep er werkelijk actief is.

Voorzitter Peter Thissen van Ondernemend Venlo, dat de belangen van 1285 ondernemers op 19 bedrijventerreinen in de stad behartigt, meent dat de grens nog een barrière vormt. „Duitsland is een onbekende markt, met een andere cultuur en taal. Zelf spreken de ondernemers misschien nog Duits, maar het personeel vaak niet. Dan onderneem je die stap niet zo gauw.”

Olievlekwerking

Vincent Pijnenburg, voorzitter van de commissie Internationalisering van Ondernemend Venlo, bevestigt de analyse. Hij stelt dat veel wordt gesproken over grensoverschrijdende samenwerking, maar dat het er in de praktijk niet van komt. Reden om te kiezen voor individuele begeleiding. Daarbij zijn de behoeftes divers. Het ene bedrijf wil hulp bij marktonderzoek, het andere bij personeelswerving. Gehoopt wordt dat de individuele successen een olievlekwerking hebben.

In principe, zo benadrukt Pijnenburg, kunnen alle leden van Ondernemend Venlo gebruikmaken van de hulp, die wordt geboden door onder meer Fontys Hogeschool, LIOF, UWV, businessclub Maas Rhein en gemeente Venlo. Wethouder Erwin Boom van Economische Zaken wijst erop dat de gemeente kan helpen met het wijzen van de weg naar Europese subsidiepotten.

Trieste constatering

Hij vindt het een „trieste constatering” dat veel ondernemers blijkbaar nog niet beseffen dat aan de overzijde van de grens een gigantische afzetmarkt ligt die enorm veel kansen biedt.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu