Paus reageert op handkus-mysterie: ‘kwestie van hygiëne’

Print
Paus reageert op handkus-mysterie: ‘kwestie van hygiëne’

Paus Franciscus. Afbeelding: EPA

Het Vaticaan heeft opgehelderd waarom de paus zijn hand wegtrok toen mensen zijn ring wilden kussen.

,,Het was gewoon een kwestie van hygiëne”, stelt een woordvoerder van de Heilige Stoel nadat beelden van het incident de wereld over waren gegaan.

In filmpjes van het voorval, die online massaal zijn gedeeld, is te zien hoe mensen in het Italiaanse Loreto om beurten voor paus Franciscus knielen en proberen zijn ring te kussen. De 82-jarige kerkvorst is daar duidelijk niet van gediend en trekt herhaaldelijk zijn hand weg. Dat leidde tot hilariteit, maar ook tot kritiek. Critici verweten de paus het niet zo nauw te nemen met een kerkelijke traditie.

Franciscus had volgens zijn woordvoerder juist het beste voor met de gelovigen. Hij wilde alleen voorkomen dat hij bacteriën zou verspreiden, omdat mensen kort na elkaar voor hem knielden. De paus zou wel toestaan dat kleine groepjes mensen zijn hand of ring kussen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen