Vierde slachtoffer (74) aanslag in Utrecht overleden

Print
Vierde slachtoffer (74) aanslag in Utrecht overleden

Afbeelding: ANP

Een van de gewonden van de aanslag in Utrecht is donderdag overleden.

Het gaat om een 74-jarige man uit De Meern. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Het dodental van de aanslag komt daarmee op vier. Een van de twee andere zwaargewonden ligt nog in het ziekenhuis, de andere is inmiddels ontslagen.

Dit betekent dat Gökmen Tanis nu verdacht wordt van viervoudige moord dan wel doodslag met een terroristisch oogmerk, de poging daartoe en bedreiging met een terroristisch oogmerk. Het onderzoek, zowel technisch als naar de persoon van de verdachte, wordt voortgezet. Eind volgende week zal de raadkamer een beslissing nemen over de verlenging van zijn voorarrest.

De zoon van het slachtoffer heeft inmiddels op Facebook gereageerd. ,,Met lood in mijn schoenen moet ik helaas mededelen dat mijn vader vanmiddag om 14:30 uur is overleden. Zoals zovelen weten stond mijn vader altijd positief in het leven en was hij een Bourgondiër.”

Kogelgat

De 74-jarige man uit De Meern stond tijdens de schietpartij in de tram in zijn witte Suzuki te wachten voor het verkeerslicht. Nadat Gökmen Tanis uit de tram was gekomen, opende hij ook het vuur op automobilisten. De schutter schoot dwars door de voorruit van de auto. Op foto’s is duidelijk een kogelgat te zien in de voorruit van de Suzuki.

Afgelopen weekend bracht burgemeester Jan van Zanen nog een bezoek aan het ziekenhuis. De familie heeft de laatste dagen tussen hoop en vrees geleefd. Het herstel zag er aanvankelijk goed uit, maar het slachtoffer ging de afgelopen dagen hard achteruit.

De familie laat weten dat de uitvaart in besloten kring plaatsvindt. ‘Er komt een condoleance waar iedereen nog even afscheid kan nemen van deze fantastische man.’

Boosheid

Premier Mark Rutte noemt het intens verdrietig nieuws dat een vierde slachtoffer van de aanslag in Utrecht is overleden, ‘na meer dan een week tussen hoop en vrees.’ „Ik denk dat we op dit moment allemaal nog een keer hetzelfde voelen als vorige week: ongeloof en boosheid. Inmiddels vier mensen die zomaar ineens uit het leven zijn weggerukt.” Rutte wenste de nabestaanden ‘alle kracht en alle sterkte’ toe om dit ‘grote verlies’ te kunnen dragen.