Jarige Paula heeft geen speciaal geheim om honderd te worden

Print
Jarige Paula heeft geen speciaal geheim om honderd te worden

Samen foto’s kijken is altijd gezellig: de honderdjarige Paula Lahaij met wethouder Adriane Keulen en Nicole Smeijsters van Zorgcentrum Pius (rechts). Afbeelding: Lucho Carreno

Hoensbroek -

Niet alleen op haar verjaardag ziet Pilagia Lahaij-Izydorckzyk – Paula, zoals ze door iedereen wordt genoemd - er uit om door een ringetje te halen. Ze vindt uiterlijk en verzorging belangrijk en daarom zorgt ze ervoor dat het elke dag weer een feest is om haar te zien.

Paula woont al 14 jaar in Zorgcentrum Pius in Hoensbroek en vierde zondag 24 maart samen met haar dochter en zoon en vier kleinkinderen haar honderdste verjaardag.

Felicitaties

Speciaal voor die gelegenheid heeft ze zelfs nieuwe kleren gekocht en een bezoekje aan de kapper stond uiteraard ook op het wensenlijstje. Wethouder Adriane Keulen van Heerlen kwam de jarige eeuwling namens het college een bos bloemen en de felicitaties overbrengen, geweldig vond ze dat. Net als de gelukwensen van de medewerkers van het zorgcentrum en de vrienden en familie en bekenden waarmee ze haar verjaardag vierde.

Kindermeisje

“Als kind ben ik opgegroeid in het gezin van de familie Martens in Hoensbroek”, herinnert Paula zich. “Mijn ouders waren teruggekeerd naar hun geboorteland Polen, ik bleef hier achter en ging naar de lagere school aan de Juliana Bernhardlaan in Hoensbroek bij de zusters. Meisjes gingen destijds na de zesde klas niet naar het vervolgonderwijs, ze werkten thuis in het huishouden of gingen ergens in betrekking om het gezinsinkomen te vergroten. Toen ik ouder werd, bleef ik als kindermeisje bij de familie waar ik opgroeide. Sommige van de kinderen uit dat gezin komen me nu nog geregeld opzoeken, daar ben ik echt trots op.”

Na haar huwelijk met Zef Lahaij ging Paula wonen in de Edisonstraat in Hoensbroek, waar ze lange tijd met haar gezin een gelukkige tijd doorbracht. “Ik heb zelfs nog een café gehad”, vertelt ze. “Bij Paula heette dat. Het was dat kleine cafeetje in de Hoofdstraat in Hoensbroek dat iedereen kent als café Coba. Dat heb ik zes jaar gehad, toen vond ik het welletjes. Ik ben daarna als hulp weer terug gegaan naar de familie Martens en heb me daarnaast vooral gewijd aan mijn man en de kinderen.”

Blijven ademhalen

Een echt geheim voor het bereiken van die honderdste verjaardag heeft ze niet, lacht Paula hartelijk. “Ik heb lange tijd elke dag een borreltje gedronken, maar ik denk niet dat dit er iets mee te maken heeft. Waar het wel aan ligt? Ik weet het niet, volgens mij moet je gewoon blijven ademhalen, lekker eten en niet teveel stress hebben. En een goed humeur met een beetje vrolijkheid en plezier is ook belangrijk, dat helpt. Je moet vooral niet te serieus zijn.”

De kwieke honderdjarige leest elke dag de krant – in de gemeenschappelijke ruimte in het zorgcentrum – en kijkt geregeld televisie. Toen ze jonger was en haar vingers nog meewerkten, was handwerken haar favoriete hobby: haken vond ze het leukst. “En als er hier in huis iets te doen is, bijvoorbeeld een optreden van artiesten of een feest, ben ik de eerste die daar naar toegaat en een praatje maakt met andere bewoners. Ik heb het prima naar mijn zin hier, ik zou nergens anders naartoe willen.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen