Aangifte tegen plasticverwerker vanwege vervuiling Molenplas

Print
Aangifte tegen plasticverwerker vanwege vervuiling Molenplas

Afbeelding: Twitter Natuurmonumenten

Stevensweert -

Natuurmonumenten doet aangifte tegen een plasticverwerkend bedrijf vanwege miljoenen aangespoelde plasticdeeltjes op de oevers van de Molenplas in Stevensweert.

De vervuiling werd geconstateerd na de daling van het hoge waterpeil in de plas. Volgens woordvoerder Simone Prinsen van Natuurmonumenten gaat het om miljoenen plastic snippers die via de Geleenbeek en de Oude Maas in de Molenplas terecht zijn gekomen. Natuurmonumenten is als eigenaar van het gebied bezig met een aangifte.

Ernstige bedreiging

Volgens Prinsen werden de afgelopen jaren regelmatig kleine plastic deeltjes aangetroffen in het natuurgebied. De huidige hoeveelheid is echter dusdanig groot dat Natuurmonumenten spreekt van een ‘ernstige bedreiging voor de natuur’.

„Opruimen van de deeltjes is een lastige klus. Omdat de oevers niet makkelijk toegankelijk zijn, moet waarschijnlijk speciaal materieel gebruikt worden om het plastic op te ruimen. Er is nog geen kant en klare methode beschikbaar. Er worden nu testen uitgevoerd met een soort snipperzuiger om het materiaal op te ruimen.”

De Molenplas is geliefd bij watervogels en op de oevers leven amfibieën, reptielen en klein wild. Natuurmonumenten maakt zich ook zorgen over de gevolgen van dit afval voor de tientallen Konik paarden en Gallowayrunderen die in de natuurgebieden grazen.

Hoogwater

Het Waterschap Limburg constateerde een jaar geleden een forse toename van het aantal plastic deeltjes in het water dat bij de zuiveringsinstallatie Susteren werd gefilterd. Volgens een woordvoerder kon de installatie de hoeveelheid plastic niet aan waardoor een deel in de natuur belandde.

De droge zomer en de bijkomende lage waterstand zorgden ervoor dat het plastic lange tijd niet in grote hoeveelheden aanspoelde. Totdat het recente hoogwater in de Geleenbeek de deeltjes meevoerde naar de Molenplas.

Veroorzaker

Natuurmonumenten meldt dat het Waterschap en provincie inmiddels de veroorzaker van de lozing hebben achterhaald. Het zou gaan om een plastic verwerkend bedrijf, meer informatie is op dit moment niet bekend.