Geen collectieve vaccinatie tegen meningokokken-B

Print
Geen collectieve vaccinatie tegen meningokokken-B

Een inenting in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma. Afbeelding: AD/Jan Ruland van den Brink

De inenting tegen meningokokken type B komt niet in het Rijksvaccinatieprogramma.

De inenting tegen meningokokken type B komt niet in het Rijksvaccinatieprogramma.

Volgens de ChristenUnie-bewindsman is er nog onduidelijkheid rondom de werkzaamheid van dit vaccin. Verder zou deze vaccinatie relatief veel bijwerkingen geven, zoals hoge koorts. Ook is het vaccin niet kosteneffectief.

Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Deze bacterie kan bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking veroorzaken. Er zijn verschillende typen meningokokken. Meningokokken B komt vooral voor bij kinderen jonger dan vijf jaar.

Tieners en peuters worden wel ingeënt tegen de andere typen meningokokken - type A C, W en Y. In het Rijksvaccinatieprogramma wordt al sinds 2002 gevaccineerd tegen meningokokken type C. Sinds 3 jaar is er een toename van het aantal besmettingen en ziektegevallen door de meningokok type W. Daarom is die ook variant meegenomen in het vaccin.

Hoorzitting

Meningokok­ken­ziek­te is een verzamel­naam voor ziekten die worden veroor­zaakt door een bacterie, de meningokok. Deze bacterie kan bloedver­gif­ti­ging of hersen­vlies­ont­ste­king veroorza­ken

Afgelopen januari pleitten meerdere vaccinatie-experts er tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer nog voor dat het kabinet extra infectieziekten opneemt in het Rijksvaccinatieprogramma. Vooral de inenting tegen de meningokokken B-bacterie werd destijds genoemd. Daar is dan wel extra budget voor nodig.

De vaccinatie tegen meningokokken B wordt opnieuw beoordeeld als er meer gegevens over de effectiviteit beschikbaar zijn, na verwachting over drie jaar. Het RIVM houdt verder altijd goed in de gaten of er nieuwe relevante wetenschappelijke publicaties zijn.

Snel actie

Blokhuis hecht er ook aan te melden dat het RIVM nauwlettend in de gaten houdt hoe vaak meningokokkenziekte voorkomt. Als er sprake is van een substantiële toename, dan kan de bewindsman snel actie ondernemen.

,,Gezien de ernst van de ziekte begrijp ik tegelijkertijd goed wanneer mensen op individueel niveau een andere afweging maken over het vaccineren van zichzelf of hun kinderen. Het vaccin tegen meningokokken B is op eigen kosten verkrijgbaar via de huisarts of een vaccinatiecentrum (zoals een GGD)”, aldus de staatssecretaris.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen