Lezing over Staatsmijn Beatrix bij De Bongard in Simpelveld

Print
Lezing over Staatsmijn Beatrix bij De Bongard in Simpelveld

Aanleg Beatrixmijn. Afbeelding: De Bongard

Simpelveld / Bocholtz / Huls / Vlodrop -

Luc Wolters houdt een lezing over ‘Staatsmijn Beatrix; symbool van energietransitie’. Deze vindt plaats op dinsdag 9 april om 20.00 uur in de zaal van Partycentrum Oud Zumpelveld, Irmstraat 23 te Simpelveld.

Naast de vier Zuid-Limburgse Staatsmijnen had het staatsbedrijf ook plannen om ter hoogte van Roermond een mijn bij Vlodrop-Herkenbosch te stichten. In de lezing wordt ingegaan op het in kaart brengen van de voorhanden kolen en het Zuid-Limburgse kolenbekken dat al vroeg door particulieren en later door de staatsmijnen ontgonnen werd.

De Ministerraad besloot in 1952 tot de realisatie van Staatsmijn Beatrix. Het moest de grootste mijn van Nederland en de modernste van Europa worden, die aan tenminste 3.500 werknemers werk zou gaan bieden. Om dit mogelijk te maken, waren nieuwe infrastructuur, veel nieuwe huizen en sociale voorzieningen nodig. De schachten werden volgens de nieuwste methodes aangelegd. Een technisch hoogstandje. Maar hier was wel een decennium werk voor nodig. In die tijd kantelde de volledige energievoorziening. Kolen maakten plaats voor aardgas.