Aantal brugklassers Stella Maris in Meerssen daalt fors

Print
Aantal brugklassers Stella Maris in Meerssen daalt fors

Het Stella Maris College in Meerssen. Afbeelding: Streetview

Meerssen / Bunde / Maastricht -

De stijging van het aantal brugklassers in Maastricht gaat voor een deel ten koste te gaan van het Stella Maris College in Meersen en Valkenburg.

Het aantal aanmeldingen bij Stella Maris keldert van 406 vorig schooljaar naar 276 nu. De cijfers zijn nog niet definitief. De aanmeldtermijn in Heuvelland loopt nog tot 1 april.

Uit de cijfers die onderwijskoepel LVO deze week bekend maakte, blijkt dat het aantal brugklassers in Maastricht na een jarenlange daling komend schooljaar flink aantrekt. Vooral het Porta Mosana College, het Bonnenfanten College en het Sint-Maartenscollege profiteren daarvan.

VMBO Maastricht

Die winst gaat voor een deel ten koste van VMBO Maastricht, waar zich slechts 44 nieuwe leerlingen meldden. Maar ook Stella Maris deelt in de klappen. Het relatief hoge aantal aanmeldingen vorig schooljaar was deels te verklaren door een grote toeloop uit Cadier en Keer, Margraten, Eijsden en Mheer. Die doelgroep kiest komend schooljaar weer voor Maastricht.

Verhuizing

Wat ook een rol speelt, is de verhuizing van de afdeling vmbo-tl na de zomervakantie van Valkenburg naar Meerssen, waardoor leerlingen uit het voedingsgebied Voerendaal uitwijken naar een school in Parkstad. Ook de natuurlijke krimp speelt een rol.

Regiovisie

Opvallend is de daling van het aantal nieuwe vwo’ers: van 140 vorig schooljaar naar 76 nu. Ook het aantal brugklassers met een havo-advies daalt fors: van 69 naar 39. De centrale directies van LVO Maastricht en LVO Heuvelland werken samen aan een regiovisie voor het voortgezet onderwijs, mede om dergelijke grote schommelingen in leerlingenaantallen in de toekomst te voorkomen.

Lees ook: Maastrichts middelbaar onderwijs kruipt uit het dal