Parkeerplaats MAA: Meerssen boos op ‘onbetrouwbare buur’ Beek

Print
Parkeerplaats MAA: Meerssen boos op ‘onbetrouwbare buur’ Beek

Parkeerplaats P5 voor Corendon-reizigers gaat maandag al open. Afbeelding: LMH

Spaubeek / Beek / Maastricht-Airport / Geverik / Groot Genhout / Kelmond / Klein Genhout / Neerbeek / Meerssen / Ulestraten / Moorveld / Bunde / Rothem / Geulle -

De gemeenteraad van Meerssen is boos op buurgemeente Beek omdat die zonder overleg de aanleg van de nieuwe parkeerplaats bij het vliegveld toestaat.

De raad heeft in meerderheid een motie aangenomen waarin ze het college opdraagt zijn ongenoegen aan Beek kenbaar te maken. De raad benadrukt dat het geen juridisch bezwaar is, maar een stevig politiek statement.

Minachting

De krachttermen waren tijdens de raadsvergadering deze week niet van de lucht. Met woorden als ‘minachting’, ‘overvaltactiek’ en het adagium ‘vertrouwen komt te voet maar gaat te paard’ werd door raadsleden uiting gegeven aan het gevoel dat Beek zich laat zien als ‘onbetrouwbare buur’.

Bij het vliegveld wordt gewerkt aan een parking voor 2500 auto’s, met name voor reizigers van Corendon. Meerssen vreest veel nachtelijke verkeersoverlast met name in Ulestraten. Die kern klaagt al jaren over het vele sluipverkeer, met name sinds de opening van de Vliegveldweg.

Geen overleg

Wat Meerssen vooral dwars zit is dat Beek niet in overleg is gegaan, terwijl de gemeenten wel samen optrokken bij het opstellen van de bestemmingsplannen. Volgens die plannen mag Beek overigens, onder voorwaarden, wel een parking aanleggen. Vandaar ook dat een juridisch bezwaar niet aan de orde is. Maar de raad meent dat Beek zich desondanks had moeten melden. „De gemeente wacht de officiële bezwaarprocedure niet eens af”, wordt geconstateerd. Sterker nog: Corendon adverteert al met de bewuste parkeerplaats.

Excuses

Verantwoordelijk wethouder Luc Volders zegt ook not amused te zijn. Volgens hem heeft zijn Beekse collega Ralph Diederen in een een-op-eengesprek al excuses gemaakt voor de gang van zaken. Binnenkort gaan beide bestuurders nader in gesprek om afspraken te maken voor de toekomst. Dat gesprek staat gepland op 16 april.

De parking aan de Europalaan gaat maandag open. Het gemeentebestuur van Beek wil verder niet meer kwijt dan dat het ‘betreurt dat er verwarring is ontstaan’ en dat het met het project juist parkeeroverlast in Ulestraten wil voorkomen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen